Bone-1БЕОГРАД – Директор Фондације „Конрад Аденауер” Хенри Боне изјавио је данас да у Европи постоји разумевање за деликатну ситуацију у којој се Србија налази поводом кризе на Криму, али да ће бити тешко да и у будућности остане неутрална.

„Разумемо ситуацију у овом моменту, јер је Србија зависна од руских инвестиција, али у исто време гледа ка Европи и европским интеграцијама. Ова ситуација показује колико ће у будућности бити тешко за српску владу да остане неутрална”, рекао је Боне новинарима у Београду.

Он је навео да ће очекивања Брисела према Србији све више расти, како се буде приближавала ЕУ.

„Мислим да ће од Београда све више очекивати да има исти поглед на спољну политику као остатак земаља ЕУ и што се више буде приближавала Унији мораће да сарађује са земљама чланицама и дели њихово мишљење и вредности”, рекао је Боне.

Коментаришућ анкету немачког листа „Шпигл”, по којој већина Немаца, као и канцеларка Ангела Меркел, нема ништа против да немачке фирме сарађују са руским, Боне каже да је то један од показатеља да немачки народ није заинтересован за продубљивање конфликта, већ да желе да се пронађе решење.

„Немачки народ зна шта се може десити ако се уведу економске санкције и како могу да утичу не само на руску, већ и на немачку економију, поготово ако имамо у виду гас и енергија коју Немачка добија из Русије”, рекао је Боне.

Он је навео да Немци не разумеју зашто је Русија припојила Крим, иако постоји историјска повезаност, и да сматрају да је важно да се пронађе мирно решење.

Говорећи о немачким инвестицијама у Србији, Боне је рекао да је важно да се створе прави услови за нове инвестиције из Немачке, додајући да треба радити на смањењу корупције, владавини права као и да будућа влада мора радити на реформама пуном снагом.

„Србија је, у контексту европских интеграција, на путу да постане транспарентнија и стабилнија држава и самим тим атрактивнија за немачке инвестиције”, рекао је


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Боне – Биће тешко да Србија остане неутрална

* Обавезна поља