Хришћани који се придржавају грегоријанског календара данас славе Божић, рођење сина Божјег Исуса Христа.

Божић, дан када је рођен Исус по грегоријанском календару, 25. децембра, обележавају Римокатоличка, протестантска, и англиканска црква, као и неке православне цркве, које су прихватиле грегоријански календар.

Заједно са Ускрсом и Духовима, Божић спада у три највећа хришћанска празника.

Божићно славље траје неколико дана – код римокатолика, све до празника Света три краља, 6. јануара.

Према Библији, Исус Христос је Син Божји, којег је родила девица Марија, безгрешним зачећем путем Светог духа, у граду Витлејему.

Будући да се у Новом завету не наводи када се тачно родио Исус, први хришћани нису славили Божић, него само Ускрс. У прво време постојања хришћанске цркве, Божић и Богојављење су прослављани у исти дан, а празник је називан Епифанија.

Божић је почео да се слави у Риму, према многим изворима, на дан када се претходно славило рођење паганског бога сунца, Сола.

У подне, папа у Ватикану са лође цркве Светог Петра држи говор и даје благослов Urbi et orbi (граду /Риму/ и целом свету).

Симболи Божића код римокатолика су јасле, у којима је Христ рођен, јелка као вечно зелено дрво и адвентни венац.

Кићење божићног дрвета је стар обичај, али није био раширен све до средине 19. века, када се шири углавном под утицајем немачке традиције. Сада је прихваћено у целом свету.

 

 

За Божић се у црквама поставе јасле, са сценографијом која треба да дочара амбијент стаје и скромне услове у којима је Христ рођен, потиче из 13. века. Симболичне и стилизоване јасле у својим домовима данас имају и многи верници.

Венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

Папа за Бадње вече – Претворити моћ страха у моћ милосрђа

Папа Фрања је на Бадње вече, упоредио путовање Марије и Јосифа у Витлејем с данашњим миграцијама милиона људи који су приморани да напусте своје родне земље ради бољег живота, или само да би преживели, и изразио наду да се нико неће осећати „као да за њега нема места на овом свету“.

Вера захтева да странци буду добродошли, поручио је папа служећи своју пету мису на Бадње вече као врховни поглавар 1,2 милијарде римокатолика, обративши се пред око 10.000 људи у Базилици светог Петра, док су многи верници пратили мису са трга испред цркве, преноси Ројтерс.

Врховни поглавар Римокатоличке цркве рекао је верницима да је „једноставна прича“ о Исусовом рођењу у јаслама променила „нашу историју заувек и све је те ноћи постало извор наде“, наводи АП.

Истакавши да су Марија и Јосиф стигли негде „где за њих није било места“, папа је направио поређење са данашњицом.

– Толико других стопа се крије у стопама Јосифа и Марије. Видимо трагове читавих породица које су биле присиљене да и саме крену са својих огњишта. Видимо трагове милиона људи који не бирају да крену на пут, али истерани из своје земље, остављају своје најмилије – рекао је он.

Папа је нагласио да је Бог присутан у „недобродошлом посетиоцу, често непрепознатљив, ходајући нашим градовима и предграђима, путујући нашим аутобусима и куцајући на наша врата“.

Kако је указао, таква слика о Богу требало би да се развије у „нове облике односа, у којима нико не треба да се осећа као да за њега нема места на овом свету“.

– Божић је време када моћ страха треба претворити у моћ милосрђа – закључио је папа Фрања.

Он ће на сам дан католичког Божића, са главног балкона Базилике који гледа на Трг светог Петра, у подне упутити традиционалну божићну поруку „граду и свету“ (Urbi et Orbi).

Папа у Божићном обраћању о Јерусалиму и патњама деце

ВАТИКАН – Док хришћани католици широм света данас славе Божић, папа Фрања је позвао на преговоре о постизању решења са две државе за израелско-палестински сукоб.

„Помолимо се да међу странама превлада воља за наставак дијалога, да би се коначно кроз преговоре дође до решења које би омогућило мирну коегзистенцију две државе са узајамно договореним и међународно признатим границама”, рекао је папа, преноси Ројтерс.

„Видимо Исуса у деци Блиског истока која и даље пате због растућих тензија између Израелаца и Палестинаца”, казао је папа.

Ројтерс подсећа да је ово други пут да је папа говорио јавно о Јерусалиму од кад је председник САД одлучио да тај град призна за израелску престоницу.

Папа је говорећи о тензијама и ратовима на Блиском истоку, у Африци и на Корејском полуострву, ратне патње описао кроз оно што трпе деца.

Он је данас рекао да „ветрови рата дувају у нашем свету, а застарели модел развоја наставља људско, друштвено и еколошко назадовање”.

Како преноси АП, приликом традиционалне божићне мисе, папа је рекао да деца на Блиском истоку „настављају да пате због све већих тензија између Израелаца и Палестинаца”, док Сирија остаје „обележена ратом”, а да су тренутни сукоби у Јемену „увелико заборављени”.

„Данас, када нашим светом дувају ветрови рата…Божић нас позива да се усредоточимо на знак детета и препознамо га на лицима дечице, посебно оне за коју, као ни за Исуса, нема места у преноћишту“, истакнуо је Папа.

Он је, како се наводи, након тога позвао на молитву да „сукоби на Корејском полуострву могу да буду превазиђени”

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Божић по грегоријанском календару

* Обавезна поља