Mirjana Bobic Mojsilovic vОво све што нам се догађа, све што ових дана обузима пажњу света, изгледа да је један велики глобални ријалити програм, и врло је тешко данас проценити шта „продукција“ има у плану за Европу и свет. Излазак Велике Британије из ЕУ изазвао је различите реакције – од идеје да је БРЕГЗИТ један масовни отпор Новом светском поретку и мрачној елити која влада светом, до апокалипитчних визија смака света каквог познајемо, од завереничких теорија о новој суперконтролисаној заједници народа, преко идеје да је „брегзит“ само спин који помаже лондонским банкарима да свет лакше уцењују, до сасвим лапидарног објашњења Чеде Јовановића које је испоставио на „Твитеру“ – да су сви који се радују „брегзиту“ ни мање ни више него олоши, и да је „брегзит“ у ствари највећи доказ да је Европа велика. Али, и да демократија важи само за оне који се са њим слажу.

Разумети шта нам раде, разлучити мотиве и циљеве у игри која непрестано, као у оном старом вицу, изгледа као онај који даје мигавац десно, а скреће улево, прилично је тешко и захтева доста читања, с обзиром на невероватну количину дезинформација које се сервирају на интернету и у медијима. Једно је сасвим извесно – ово што се догађа у глобалном ријалитију, без сумње је део оне старе тактике – изазивање проблема, прављење хаоса, затим реакција и на крају – решење. Сва је прилика да ће из овог хаоса, као и увек до сада, на сцену ступити нови ријалити играч који ће зомбираној светској јавности бити представљен као спаситељ, и за тај увид није потребно ништа више од летимичног прегледа наслова у новинама.

Занимљиво је, међутим, да је некако главну реч ових дана поново узео Ђерђ Сорош, који је објаснио свету да је за дрмање кавеза у Европи крива Ангела Меркел, због ненормалне попустљивости на тему избеглица. Подсетимо, избегличку кризу је креирао управо филантроп Сорош, тврдећи месецима уназад да су границе беспотребне и да Европа мора да прими избеглице.

Изгледа да је филантроп, који је постао билионер тако што је у току „црне среде“ 1992. уништио Банку Енглеске потопивши фунту, напрасно променио ћурак. Само у новембру прошле године жестоко је нападао мађарског председника Виктора Орбана који се трудио да заштити националне границе, за које је филантроп тврдио да су велика препрека његовој филантропији.

Сада Сорош тврди да је Ангела Меркел крива за „брегзит“, а такође тврди и да је прилив избеглица много утицао на пораст националистичких тежњи у свим европским државама. Што значи да ускоро треба очекивати неки тешки националистички преступ у некој европској земљи, и одмах после тога следи велика акција решавања проблема.

Као што мудар човек може да закључи – тамо где филантроп Сорош умеша своје прсте, промовишући концепт „отвореног друштва“, хаос неминовно следи. Отворено друштво се испоставља као друштво отворено за Сороша и његове филантропске пројекте који се увек завршавају билионима за њега и његову братију, а трагедијом, ратовима и у крајњој линији ропством са друштва којима помаже.

Додајмо овом информационом хаосу и један мали детаљ – Ђерђ Сорош је критикујући Ангелу Меркел додао и ово: „Недостатак адекватне контроле креирао је панику која је погађала све: локално становништво, званичнике задужене за јавну безбедност, али и саме избеглице“.

Забринутост Сороша за избеглице заиста мами сузе, а забринутост за недостатак контроле у европским друштвима изазива најблаже речено језу.

Можда је спаситељка из Сорошовог џепа Хилари Клинтон, чију кампању он обилато помаже, можда се заиста спрема велико финале ријалитија са спаситељем који решава све, можда се заиста Европи спрема ново велико спремање, и можда заиста просечни читалац новина не може да докучи шта нам се спрема, али оно за шта не треба бити никакав видовњак нити пророк да би се разумео овај хаос око нас, јесте да ниједно зло које спремају нама, није погодило оне који контролишу рат и мир и наше животе.

Оно што је извесно јесте да можемо да очекујемо само још више отвореног друштва – а то значи више контроле, више политичке коректности, више диригованог ужаса и мање разумевања ропства у којем нас држе.

Јер, већина су олоши.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Брегзит, Сорош и „олош“ …

* Обавезна поља