johanes-han-reuters-YЕвропски комесар Јоханес Хан оценио је данас да излазак једне земље из чланства ЕУ не значи да је заустављен процес ширења Уније, већ постоји много разлога да се настави.

Хан је, отварајући Бизнис форуму у оквиру Самита о западном Балкану у Паризу, нагласио да и даље постоји европска перспектива земаља западног Балкана, и поред чињенице што је ЕУ ушла у тешку фазу.

“То што смо суочени са изласком једне земље не значи да је крај са процесом ширења, већ напротив. Има пуно разлога за ширење ЕУ, а Европска комисија је опредељена да настави тај процес“, нагласио је Хан.

Он је рекао да јачање агенде инфраструктурног повезивања земаља региона представља значајну могућност за даље поспешивање сарадње, као и побољшање околности за инвеститоре.

Према његовим речима приступни процес није само усаглашавање законодавства, већ је фокусиран и на област економије, то јест привредног раста и подизању конкурентности.

У прирступном процесу, како је подвукао, веома су важни владавина права и привредни развој.

Хан је указао да су земље западног Балкана и даље суочене са одређеним проблемима терета прошлости, али да је већина земаља приказала јасну приврженост реформама.

Све владе треба, како је поручио, и у наредном периоду да предузму конкретне кораке у овом правцу.

Хан је, говорећи о пројектима у оквиру Берлинског процеса, рекао да је фокус на инфраструктурном повезивању, како у транспорту, тако и енергетици, јер то отвара шансе за грађане, али и инвеститоре.

Инфраструктурна повезивања, сматра Хан, треба да буду добар мост сарадње, промоција мира и помирења.

Он је позвао земље региона да у овој области уложе додатне напоре указујући да повезивање није само изградња инфраструктуре, већ и да се она што боље искористи.

Министар финансија Француске Мишел Сапен рекао је да је веома битно да се задржи европска перспектива за земље западног Балкана.

vucic-han-poglavlja

Он је, говорећи о економским перформансама, указао да је привредни раст у свим земљама достигао већ три одсто, а у Србији је чак изнад тога.

“То су значајни резултати које морамо додатно признати“, поручио је Сапен, рекавши да су потребни даљи напори у борбу против корупције и криминала.

Оценио је да је важан развој инфраструктуре, како транспортне тако и енергетске, јер ће допринети повећању конкурентности и атрактивности земаља за инвеститоре.

Када је реч о инфрастрктурним пројектима, Сапен је најавио да ће Француска бити активнија у финансирању пројеката, и да улази у Фонд са донацијом од милион евра.

Бизнис форуму присуствују у име Србије министар финансија Душан Вујовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Форум је део Самита о западном Балкану, а француски скуп је трећа конференција у оквиру Берлинског процеса, који је покренула немачка канцеларка Ангела Меркел са циљем потврђивања и подстицања европске перспективе региона, као и развоја.

На самиту, који почиње данас после подне, учествоваће премијер Србије Александар Вучић, који ће боравак у Паризу искористити за низ билатералних састанака.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Хан – Брегзит није крај проширења ЕУ

* Обавезна поља