bridlav-filipКОМАНДАНТ снага NATO у Европи – амерички генерал Филип Бридлав – изјавио је да Русија размешта на територији Сирије такозвани „систем ПВО за ограничацање и блокирање приступа“ да би онемогућила операције у региону Американаца и њихових савезника.

Објављујући ово, The Washington Post је указао да се наводно ради о систему A2/AD који чини „комбинација батерија са ракетама земља-ваздух и противбродских ракета чији је задатак да онемогуће туђе снаге да дођу на одређену територију, акваторију или ваздушни простор и да их пресеку“.

По речима кључног NATO-генерала у Европи, то ће бити већ трећи руски A2/AD систем у Европи, односно тако штићена зона. Аутор текста у утицајном америчком листу – вероватно на бази онога што је од Бридлава чуо – написао је:

„Прва и најстарија међу њима налази се у региону Балтика јер је поморска база Русије у Калињинграду добро опремљена за задатке ПВО. Друга је после анексије Крима нормирана на полуострву и покрива Црно море, а трећа сада настаје у Сирији“.

У сваком случају, после овога је уследио овај цитат онога што је рекао сам Бридлав:

„Кад је Крим у питању, руске противбродске крстареће ракете могу да униште сваки циљ у било ком делу Црног мора, а ПВО-ракете – изнад 40-50 одсто акваторије Црног мора. Појава таквог система у Сирији има мало везе са борбом против Исламске државе, а много – са одбраном председника Сирије Башара Асада. Најмодернији системи ПВО и друга опрема, укључујући борбене авионе за борбе у ваздуху, на несумњив начин говоре о правим намерама Русије“.

The Washington Post, иначе, пише да је Русија већ прошле недеље у авио-бази код Латакије имала више од 20 борбених авиона и хеликоптера, плус најмање 500 војника и неколико тенкова и оклопних транспортера.

Амерички експерт Фарид Закарија рекао је италијанском листу Corriere della Sera да се Исламска држава не може уништити без Русије и Ирана.

Закарија веома важном променом сматра пристанак турског председника Тајипа Ердогана да се Асаду остави „политичка будућност“.

По његовој процени, и ако Исламска држава буде „разбијена из ваздуха“ – она ће на земљи опстати, па грађански рат у Сирији може трајати још деценијама.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Бридлав – Русија затвара небо над Сиријом и Црним морем

* Обавезна поља