sirija-ruski-vazdusni-udariМОСКВА – Директор Департмана за нове изазове и претње у Министарству иностраних послова Русије Иља Рогачов изјавио је данас да Русија не намерава да се удружује са коалицијом коју предводи САД у борби против „Исламске државе“ (ИС), саопштавајући да би Москва била спремна да размотри могући захтев Ирака за ангажовање руског ваздухопловства у тој земљи.

Према његовим речима, коалиција са САД на челу треба да дејствује уз поштовање међународног права, што сада није случај, пренела је агенција РИА Новости.

Рогачов је рекао да је вероватноћа за удруживање тек теоретска – због принципа рада.

„Теоретски би то било лепо са политичке тачке гледишта, али мислим да је тешко да ми прихватимо принципе по којима делује коалиција. На том темељу који сад постоји, тешко да можемо да се удружимо“, казао је он.

Рогачов је поновио став Москве да је грубо кршење међународног права одсуство сагласности сиријске владе и одобрења Савета безбедности УН за употребу оружаних снага на територији Сирије.

Русија има молбу сиријских власти и зато дејствује у пуној сагласности са међународним правом, истакао је он.

На питање да ли би Москва размотрила могући захтев власти Ирака за спровођење операције руског ваздухопловства против ИС на ирачкој територији, Рогачов је казао да би Русија оценила политичку и војну целисходност таквих мера.

„Или ћемо имати одговарајуће обраћање владе Ирака или резолуцију СБ УН, чије усвајање одлучујуће зависи од израза воље владе Ирака. Уз постојање таквих довољних основа, оцењивала би се политичка и војна сврсисходност“, рекао је руски дипломата.

РИА Новости подсећа да је јуче Русија почела са извођењем ваздушних удара по позицијама ИС у Сирији а да коалиција предвођена САД-ом од септембра прошле године изводи ударе без одлуке СБ УН и координације дејстава са сиријским властима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија неће у коалицију са САД против Исламске државе

* Обавезна поља