vodje_bri_textМОСКВА – Скандал са америчко-британском глобалном електронском шпијунажом – коју је раскринкао Едвард Сноуден – подстакао је неке велике државе да створе свој независни сајбер-простор који неће бити под контролом Вашингтона, Лондона и њихових савезника.

Према наговештајима, Немачка ће покушати да га направи „на бази постојеће инфраструктуре”. Али, земље БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) увелико раде на заједничком – новом „алтернативном интернету”.

Како је објавио индијски лист The Hindu, у Бразилу се већ формира нови кабловски систем који ће омогућити у скорој будућности „независну мрежу између те латиноамеричке земље и Индије, Кине, Ј. Африке и Русије”.

Дужина оптичког кабла биће преко 33.000 километара и његово постављање и активирање биће један од најмабициознијих пројкеата у сфери телекомуникација и свету.

Тај кабл биће подводни и повезаће Владивосток, кинески град Шантоу, индијски Ченаи, Кејптаун и бразилску Форталезу.

Индијски лист тврди да је пројекат „алтернативног интернета” већ у завршној фази.

Нова мрежа ће бити повезана – да би била глобалнија – са другим континенталним кабловским системима Азије, Африке и Јужне Америке. Примера ради, омогућаваће приступ интернету 21 афричке земље.

БРИКС-кабл треба да профункционише до друге половине 2015. године.

Неки експерти сматрају да ни ово не гарантује потпуну заштиту од америчке и британске електронске шпијунаже и да ће зато бити потребна и тесна сарадња водећих IT-компанија и војних структура земаља-чланица.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на БРИКС прави свој Интернет

* Обавезна поља