У Јоханесбургу се одржава десети по реду самит групе БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република).

Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса хоће да поправи имиџ своје земље.

Влада Јужноафричке Републике са великим очекивањима гледа на самит земаља БРИКС који се одржава од 25. до 27. јула у Јоханесбургу. То је десети такав сусрет шефова држава или влада Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике.

Дискутује се о читавом низу амбициозних планова. Ове године групом председава Јужноафричка Република која се нада да ће кроз сарадњу са партнерским земљама ојачати своју привреду.

За новог председника Јужноафричке Републике Сирила Рамафосу, самит је прилика да презентира своје амбициозне реформске планове. За време владавине његовог претходника Џејкоба Зуме, Јужноафричка Република је и поред својих великих потенцијала изгубила свој економски примат у Африци и због тешких корупционашких скандала и злоупотреба владајућих функција склизнула у политичку кризу.

Састанак у Јоханесбургу на којем учествују и председник Русије Владимир Путин, премијер Индије Нарендра Моди и председник Кине Си Ђинпинг, Рамафоса користи да би ојачао поверење страних инвеститора у Јужноафричку Републику и демонстрирао промену политичког курса.

„Јужноафричка Република је протеклих година изгубила прикључак на спољнополитичком плану“, каже Филани Матембу, директор труста мозгова Институт за глобални дијалог: „И домаћа привреда је ослабила. Нови председник сада може да објасни шта су му приоритети на плану унутрашње и спољне политике“, каже Мутембу за DW. Он сматра да ће Рамафоса подвући важну улогу групе БРИКС за Јужноафричку Републику у областима финансија, инфраструктуре и индустрије. Но, то не значи да ће та земља да се удаљи од својих традиционалних партнера – ЕУ и САД: „Јужноафричка Република је увидела да спољни односи морају бити боље коришћени за решавање локалних проблема. Зато је привредни развој кроз инвестиције и трговину на првом месту“.

ПОКАЗАТИ ВИШЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

Управо томе би требало да допринесе БРИКС. Тих пет земаља хоће да формирају сопствене институције, јер сматрају да традиционалним глобалним институцијама доминира Запад. Нова Банка за развој основана 2014. требало би да ослободи те земље зависности од Међународног монетарног фонда и Светске банке. Седиште Банке за развој је у Шангају и она одобрава кредите за нове пројекте о којима се дискутује на самиту. Бразил је најавио да ће радити на јачању те банке и потпомагати пројекте који се финансирају преко ње.

Но, на самиту се не расправља само о економским питањима. „Ту се дискутује и о добром вођењу државе, као и о могућностима сарадње на пројектима у области науке и васпитања“, каже стручњак Јужноафричке Републике за БРИКС Ари Ситас, додајући да његова земља тако жели да одговори на критике да није довољно политички агилна.

Јужноафричка Република на самиту презентује и своје предлоге о градњи здравственог центра у Африци у којем би требало да се ради на серумима против маларије, сиде и туберкулозе. На дневном реду су и енергетска и еколошка питања – на пример смањење коришћења фосилних горива. „Рамафоса је донео нову енергију, али још није имао шансе да презентира идеје које носе његов рукопис“, каже Ситас за DW.

Односи снага у групи БРИКС су врло различити. Привредна снага Јужноафричке Републике није велика. Кина је покретачка снага. „Кина има важну улогу и током протеклих десет година је много учинила за инфраструктуру у Африци“, каже Мутембу. По његовим речима, Кина тренутно носи две трећине укупне привредне снаге ове заједнице: „Када би Кина напустила ту групу, то би имало огромне последице по друге земље. Но, одлуке се доносе заједнички“.

То је један од разлога због којег постоји јака воља за даљом сарадњом, сматра Јаки Силијерс са Института Јужноафричке Републике за безбедносне студије: „Сви покушавају да профитирају од посебног односа са Кином“. Силијерс каже да је група БРИКС зато посебно важна за његову земљу: „Наш допринос бруто друштвеном производу групе БРИКС је око три процента, али наши партнери нас видео као водећу нацију у Африци“. Следећи самит би требало да буде одржан следеће године у Бразилу који од 2016. има новог председника. „Тест за БРИКС је то што мора да преживи политичке промене које доносе нови људи на власти“, каже Ари Ситас.

ЧЕТРИ ПОРУКЕ ЛИДЕРА БРИКСА

Лидери БРИКС-а данас су након самита у Јоханесбургу усвојили декларацију којом су потврдили своју посвећеност принципима демократије, узајамног поштовања, суверене једнакости, као и трајне и свеобухватне сарадње.

„Поново потврђујемо нашу посвећеност принципима узајамног поштовања, суверене једнакости, демократије, свеобухватне и трајне сарадње“, говори се у изјави лидера.

Они су такође потписали декларацију којом се подржава отворен и инклузиван мултилатерални трговински систем како је предвидела Светска трговинска организација на самиту у Јужноафричкој Републици.

Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република су на тродневном самиту пронашле колективни глас који заговара глобалну трговину и обећале да ће се борити против унилатерализма и протекционизма након царинских претњи америчког председника Доналда Трампа.

„Схватамо да се мултилатерални трговински систем суочава са невиђеним изазовима. Наглашавамо важност отворене светске економије“, истиче се у декларацији коју је потписало пет лидера.

Документ су потписали председник Русије Владимир Путин, кинески предсједник Си Ђинпинг, премијер Индије Нарендра Моди, бразилски председник Мишел Темер и домаћин јубиларног самита, лидер Јужноафричке Републике Сирил Рамафоза.

Неколико меморандума о разумевању такође је потписано на самиту пре доношења декларације. Међу њима су меморандуми о животној средини, регионалном ваздушном партнерству и споразуму између Бразила и Нове развојне банке о оснивању нове федералне канцеларије у Бразилу.

ПУТИН  О ОТВАРАЊУ ФИЛИЈАЛЕ БАНКЕ БРИКСА У МОСКВИ

Руски председник Владимир Путин изјавио је да рачуна на то да ће филијала развојне бранке БРИКС бити отворена у Русији у скоријој будућности.

„Подржавам идеју отварања регионалних филијала банке, а с тим у вези водимо преговоре и са Бразилом“, рекао је он.

Истовремено, након Бразила, оценио је Путин, биће покренути преговори и да се филијала те банке отвори на територије и Руске Федерације.

Путин је рекао да рачуна подршку земаља БРИКС-a када је реч о руској кандидатури да се у Јекатеринбургу одржи изложба „Ворлд експо 2025“.

„Међу кандидатима нема земаља из Индије, Кине, Бразила и Јужне Африке. Поштовани пријатељи, надам се да можемо да рачунамо на вашу подршку, односно на подршку БРИКС-а“, додао је.

Говорећи о самој оргнаизацији, Путин је рекао да су њени темељи базирани на идејама бившег председника Јужне Африке Нелсона Менделе

„Мислим да имамо пуно право да кажемо да идеје Менделе леже у основи БРИКС-а. Управо на тим принципима градимо нашу сарадњу, која је прерасла у право стратешко партнерство“, истакао је.

Према његовим речима, чланице БРИКС-а се заједнички супротстављају свим најопаснијим изазовима и претњама које штете миру и стабилности, сарађују када је реч о борби против тероризма, екстремизма и трговине наркотицима.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на БРИКС – Запад није центар света

* Обавезна поља