Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас испред Палате Србија председника Израела Рувена Ривлина уз највише државне и војне почасти.

То је прва посета једног израелског председника нашој земљи.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија никако и ни на који начин неће заборавти стравична страдања, страшне злочине и геноцид који је почињен над српским и јеврејским народом у НДХ током Другог светског рата, поручивши да неће дозволити да неко смањује и манипулише бројем српских жртава.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу након разговора са председником Израела Рувеном Ривлином, казао да Србија поштује све жртве и никада није заборавила, то јест увек приликом обележавања страдања, говорила је не само о српским, већ и јеврејским и другим жртвама.

„Нећемо дозволити да неко смањује број српских жртава, да се не помену жртве чији број се броји у стотинама хиљада. Ми то нећемо дозволити и држаћемо се историје“, подвукао је он.

Казао је да је Ривлину пренео да оно што неки славе као највећу победу ми доживљавамо као највећу несрећу за наш народ – Олуја.

„Док се неки радују 4. августа, неки тугују. Упознао сам председника Ривлина са чињеницом да се ради о највећем етничком чишћењу после Другог светског рата“, објаснио је Вучић.

Пренео је да је започео разговоре са председником Израела о Старом сајмишту, где мислимо да формирамо нешто што би био наш Јад Вашем, иако је он јединствен, а у којем бисмо говорили о српским, јеврејским и ромским жртвама.

Захвалио се Ривлину на важним речима које је изговорио јуче у Јасеновцу.

Подсетио је да је ово прва званична посета председника државе Израел Србији, додајући да је поносан на чињеницу што је имао част да угости високог госта.

Изразио је наду да ће председник Израела и премијер убудуће чешће долазити у нашу земљу.

Вучић је рекао да су односи две земље традиционално добри, а односи између српског и јеврејског народа на још вишем и бољем нивоу.

„Срби и јевреји су заједнички прошли кроз много мука и страдања током Првог и Другог светског рата посебно. Увек смо знали да поштујемо једне друге и жртве оба народа. Готово да не постоји антисемитизам у Србији и у Србији никада неће постојати фашизам, неонацизам, и неофашизам. То можете да видите у свим градовима широм Сбрије, на лицима људи, на нашим улицама“, нагласио је он.

Вучић је рекао да Србија има велики интерес да са Израелом развија свестрану сарадњу у свим областима, а једна је да никада не заборавимо и чувамо сећања на страдања наших народа.

Захвалио се Ривлину што Израел није признао једнострану проглашену независност Косова, као што ће Србија увек подржаватри постојање и опстанак државе Израел и гајити пријатељске односе према израелској држави и народу.

Пренео је да ће Србија бити вечерас домаћин догађају који ће обележити наше пријатељство заувек.

Указао је да је један од оснивача државе Израел Теодор Херцел пореклом из Земуна и да ће данас бити свечано именована једна улица у том делу Београда.

Поновио је да су Јевреји прилазили кроз сва страдања заједно са Србима и посебну захвалност исказао је Гидеону Грајфу, водећем истраживачи института о страдању, који је својим радом допринео да се не могу сакрити подаци о Јасеновцу.

Рекао је да је Законом о реституцији Србија обавила њену дужност, учинила нешто што је важно за успостављање правде, а много важније од новца је, како је истакао, то што је тиме рађено на односима у будућности, јер како се односимо према прошлости и решавамо те проблеме, такви ће бити односи у будућности.

Казао је са својим израелским колегом разговарао о конкретним билатералним односима, и казао да очекује да ће се поправити кроз већу трговинску размену.

Подсетио је да у Србији постоји велики број израелских компанија, додајући да желимо још више инвеститора из те земље.

„Уверени да можемо да приступимо храбријем позиву израелским туристима да дођу у Србију, спремни смо и да позовемо наше грађане да одлазе у Израел како у Јерусалим тако и Тел Авив“, нагласио је он.

Указао је да су анализирани односи две земље, као и размотрено формирање механизама којима ће комуникација бити бржа, како би се реаговало у интересу обе земље.

Вучић је рекао да је договорен Мешовити комитет за сарадњу, на чијем челу ће, на страни Србије, бити министри Ненад Поповић и Синиша Мали.

„Очекујемо велике резултате рада тог комитета, и да економска сарадња буде једнако добра као и политичка“, истакао је он.

Вучић је пренео да је са Ривлином разговарао и о ситуацији на Блиском истоку, те чуо о изазовима са којима се Израел суочава.

РИВЛИН: ОКРЕНУТИ СЕ БУДУЋНОСТИ, АЛИ НЕ ЗАБОРАВИТИ ПРОШЛОСТ

Председник Израела Рувен Ривлин рекао је данас у Београду да односи Израела и Србије гледају будућност али да историја, све оно што се догодило током Другог светског рата, не сме и не може бити заборављено.

Захваливши се на добродошлици, Ривлин је подсетио да два народа имају много тога заједничког.

„И једни и други смо се суочавали а и даље се боримо са потребом да заштитимо нашу незавиност против оних који су већи него што смо ми сами. Прошле године обележили смо 25 година од успостављанај дипломатских односа, али наше пријатељство сеже много даље“, рекао је Ривлин на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

Додао је и да је поносан што је први председник Израела који је у посети Србији.

„Био бих почаствован да вас угостим у Израелу“, поручио је Вучићу.

Према речима Ривлина, Израел је данас снажна економија.

„Постали смо стручњаци у разним областима – здравству, енергетици, пољопривреди, кибернетици, сваки изазов желимо да преточимо у прилику јер смо темељно радили на решењим. Морамо да их нађемо да бисмо преживели“, истакао је Ривлин.

Како је додао, поносан је на велики број израелских инвестиција у Србији.

„Наша је жеља и дужност да будемо прави партнер онима који желе да заједно, рука под руку, напредују“, рекао је израелски председник.

Он је додао да су се током разговора он и Александар Вучић сложили да се формира заједничка економска комисија, а изражена је и намера да се потпише споразум о избегавању двоструког опорезивања и то у што скоријој будућности.

„Односи између српског иизраелског народа гледају у будућност али историја, било она добра или она страшна, све што се догодило током Другог светског рата, не сме и не може да се заборави“, рекао је Ривлин, додавши да Јевреји, који су и сами искусили страхоте холокауста, разумеју муке српског народа.

Сматра да млади нараштаји треба да науче о страшним причама из тих времена и изразио захвалност Вучићу на доношењу Закона о реституцији.

„Веома ценимо то, јер то говори о вредностима, то је моралан закон који може да послужи као модел другим земљама“, каже он.

Ривлин додаје да је јеврејска заједница у Србији мала али жива и да представља мост између два народа.

„Касније током дана ћемо отворити улицу Теодора Херцла, оснивача модерног циниозма. То је пример заједничке прошлости, али и заједничке садашњости и будућих односа“, закључио је Ривлин који боравио у једнодневној посети Србији.


Извор: Вечерње Новости, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Председник Израела у Београду

* Обавезна поља