brisel-terorizamГлавни град Белгије Брисел је и европска престоница, седшите Европске уније, али и највећи европски „извозник“ џихадиста. Управо тамо, у предграђу града, су наводно планирани напади у Паризу.

Легло радикалних исламиста и место одакле се покрећу неке од најопаснијих акција у Европи, укључујући и низ напада у Паризу, зове се Моленбек.

Сент Јанс Моленбек или на француском Моленбек Сен Жан је сиромашни део града са махом муслиманским становништвом, који се налази само два километра од бриселског симбола Манекена Писа, а пет од седишта Европске уније, такозваног „европског кварта“.

У питању је шетња не много дужа од једног школског часа.

Некада рурална област, која је добила име по млину и потоку (холандске речи молен и беек), индустријализована је крајем 18. века, али још од Велике депресије њом владају сиромаштво, ситни криминал и велике културолошке подељености.

Већину од око 10.000 становника чине муслимани мароканског и турског порекла, а како пише ЦНН неке од локалних џамија се користе као регрутни центри за радикализацију младих верника.

Становници Моленбека су прва, друга и трећа генерација имиграната најчешће са севера Африке, а подаци да је Моленбек место одакле многи европски радикализовани борци крећу у Сирију да би се борили на страни ИД донели су том делу Брисела епитет „легла џихадиста“.

Како је челник Моленбека Франсоа Шепманс рекао после низа јануарских рација у Белгији, власти су и те како свесне проблема.

Он је истакао да је срж проблема у „коктелу више фактора“, а пре свега незапослености међу младим муслиманима и њихове изложености пропаганди џихадиста.

„Постоје људи који су одавде отишли у Сирију и неки који су се оданде вратили. То је основна опасност“, рекао је Шепманс.

 

За Абауда се верује да је приступио Исламској држави у Сирији почетком 2014. године, а тамо му се наводно придружио и 13-годишњи брат, који је постао најмлађи белгијски џихадиста у Сирији.

„Када је полиција осујетила план напада у Вервјеу, Абауд је успео да избегне хапшење и побегне европским безбедносним службама. Касније се огласио у пропагандном листу Исламске државе, тврдећи да се вратио у Сирију“, пише ЦНН и додаје да је он пре повратка у Сирију боравио у Грчкој.

Полиција је пронашла оружје и експлозив у две куће у том насељу и у августу, када је Мароканац Ајуб ел Казани отворио ватру из „калашњикова“ у возу на путу од Париза до Амстердама. Како је откривено током истраге, он је боравио у Моленбеку у месецима пре напада.

Званичник антитерористичког одељења белгијске полиције и предавач на Универзитету у Лијежу Алан Грињар рекао је раније да се сви ухапшени у рацијама у 2015. години уклапају у „типичан профил младог, европског терористе“.

„У питању су младићи у раним двадесетим годинама живота, углавном из Моленбека, који се крећу у круговима људи са досијеима, склоним делинквенцији и ситном криминалу“, рекао је Грињар.

Он је навео да су сви они „веома брзо радикализовани, а да када се врате из Сирије немају страх од смрти“.

„Ти момци вероватно имају више борбеног искуства од свих наших командоса“, каже он.

Грињар истиче да су европски џихадисти „узгајани кроз феномен градских банди“ и да су од малена непријатељски настројени према западњачком друштву.

„Они живе животом ситних криминалаца, а затим се њихов асоцијални животни пут легитимизује кроз радикални ислам. Ти младићи бивају брзо и потпуно усисани у тај систем. Док се осврну, нађу се у Сирији, тамо проживљавају стварност онога што виде у видео играма“, каже Грињар.

Како је рекао, терористичка претња у Белгији, коју подгрева траг бројних младића који из Брисела иду у Сирију и Ирак, никада није била већа.

„За последње две године смо оптужили више људи за тероризам него у претходних 30 година, а немогуће је надзирати баш сваког“, рекао је он.

Како је навео, Ал Каида је још 2012. године „ловила таленте“ рођене у Европи на бојиштима у Сирији како би их касније користила у нападима на Запад, док је Исламска држава била усмерена успостављању свог „калифата“.

„Међутим, од почетка операције САД у Сирији, ИД посвећује пажњу метама на Западу. Брине и то што ће се можда те две терористичке организације трудити да буду ‘боље’ од других у нападима“, рекао је Грињар.

Према тренутно доступним информацијама, напади се планирају махом из Моленбека.

Две експлозије одјекнуле у Моленбеку јутрос

Две снажне експлозије одјекнуле су у муслиманском кварту у Бриселу у коме полиција покушава да нађе терористу осумњиченог за учешће у нападу у Паризу.

Белгијске власти су демантовале да је Салах Абдеслам ухапшен, како су претходно јавили белгијски медији.

Полиција је кренула у потрагу за 26-годишњаком, који је у бекству од суботе, када је установљено да је учествовао у нападима у престоници Француске у којима је страдало 129 особа.

Акција полиције је обављена у четврти Моленбек ,која се сматра леглом радикалних исламиста.

Велики број припадника полиције је у јутарњим часовима стигао у тај део престонице Европске уније, а према појединим изворима, чује се пуцњава.

Белгијски медији наводе да је полиција користећи мегафон позивала једну особу да се појави на прозору једне вишеспратнице и да покаже руке.

Абауд је осуђен у одуству на 20 година затвора због напада на полицију почетком ове године у Белгији, али је упркос хапшењу у Грчкој успео да се поново пребаци у Сирију, где је један од најактивнијих чланова Исламске државе.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Брисел као центар терориста

* Обавезна поља