putin-g20АНТАЛИЈА – Терористе у Сирији финансира око 40 земаља, међу којима су и неке од чланица Г20, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

„Како смо установили, финансирање долази из 40 земаља, међу којима су и неке земље чланице Г20”, рекао је Путин новинарима, додајући да је ово питање била тема разговора самита групе 20 најразвијених економија света у Анталији у Турској.

Путин је рекао да је разговарано о неопходности имплементације резолуције Савета безбедности УН, усвојене на иницијативу Русије, о спречавању финансирања тероризма и илегалне трговине уметнина које су терористи опљачкали на запоседнутим територијама, пренела је агенција Тасс.

„Предочио сам примере, базиране на основу наших података о томе како индивидуе финансирају различите јединице Исламске државе”, казао је Путин.

Руски председник је истакао да је неопходно што хитније обуздати илегалну трговину нафте Исламске државе.

„Показао сам нашим колегама фотографије које јасно показују ниво илегалне трговине нафте и нафтних деривата”, додао је Путин.

Путин је рекао да сада није право време за изношење процена која земља је више, а која мање ефикасна у борби против Исламске државе, нагласивши да је сада неопходан уједињени међународни напор против терористичке групе, пренела је Раша тудеј.

„Поједине наоружане опозиционе групе сматрају да је могуће започети активне операције против Исламске државе уз подршку Русије. Спремни смо да пружимо такву подршку из ваздуха”, навео је Путин.

Он је казао да је неопходна подршка САД, европских народа, Саудијске Арабије, Турске и Ирана.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – И чланице Г-20 финансирају Исламску државу

* Обавезна поља