eu-pesnicaБРИСЕЛ – Лидери земаља чланица Европске уније запретили су данас оштрим санкцијама Русији уколико до понедељка не испуни четири услова у вези са украјинском кризом.

„Европски савет спреман је да предузме циљане мере уколико Русија до понедељка, 30. јуна не предузме кораке за деескалацију кризе”, каже се у закључцима са данашњег самита у Бриселу.

Конкретни кораци који се очекују од Москве су споразум о надгледању прекида ватре од стране Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), повратак три гранична прелаза које су заузели проруске снаге под контролу украјинских власти, ослобађање притворених посматрача ОЕБС и почетак преговора о примени мировног плана председника Петра Порошенка.

„Савет ће проценити ситуацију и у случају потребе донети одговарајуће одлуке”, поручили су лидери 28 чланица ЕУ.

Они су у закључцима подсетили да је Савет још у марту наложио Европској комисији да припреми спектар санкција према Русији и да те мере могу бити веома брзо примењене. Савет је подвукао подршку Порошенковом мировни план и плану ОЕБС-а да надгледа спровођење и помогне његову примену.

Лидери ЕУ су истовремено изразили жаљење што се прекид ватре између украјинских снага безбедности и проруских снага није одржао и позвали обе стране да се уздрже од сукоба.

Порошенко, који је данас у Бриселу потписао уговор ослободној трговини са ЕУ, на данашњој конференцији за штампу похвалио је ове закључке.


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на Брисел поставио ултиматум Русији!!

Оставите коментар

Оставите коментар на Брисел поставио ултиматум Русији!!

* Обавезна поља