putin odgovara 1МОСКВА – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да су покушаји да се Украјини наметне избор између Европе и Русије гурнули ту земљу у раскол, указујући да се на југоистоку Украјине догађа хуманитарна катастрофа.

„Антиуставни преврат у Кијеву, покушаји да се украјинском народу наметне вештачки избор између Европе и Русије, гурнули су друштво у раскол, у болан унутрашњи сукоб”, рекао је Путин на свечаности уручења акредитива више нових амбасадора у Русији, пренеле су руске агенције.

Руски председник је истакао да је потребно да се Украјина врати на пут мира, дијалога и слоге, осигурања дугорочног режима прекида ватре, као неопходног услова за вођење садржајних преговора између кијевских власти И представника југоисточних региона.

Према Путиновим речима, Русија се искрено труди да допринесе таквом мировном процесу.

„Ми се залажемо за поптун прекид крвопролића на читавој територији конфликта, између осталог и посебно дуж линије наших граница”, рекао је председник Русије.

Режим једностраног прекида ватре на југоистоку Украјине истиче вечерас у 22 сата по локалном (20 сати по средњоевропском) времену, саопштила је администрација украјинског председника Петра Порошенка и Савет за националну безбедност и одбрану.

Путин је изразио забринутост због наставка сукоба у Украјини.

„На југоистоку земље се лије крв, дешава се стварна хуманитарна катастрофа, десетине хиљада избеглица принуђено је да тражи уточиште у Русији, гину и намерно се прогањају новинари, који обављају своју професионалну дужност, уз кршење свих норми и конвенција нападају се дипломате, као што је то био случај са амбасадом Русије у Кијеву и генералним конзулатом у Одеси”, рекао је руски председник, пренела је агенција РИА Новости.

Путин је констатовао да у свету јача мањак поверења и кризне појаве, које је могуће само заједнички превладати.

„Русија се доследно залаже за јачање атмосфере отворености на светској сцени, за решавање постојећих проблема политичко-дипломатским методама, била то ситуација у Сирији, ирански нуклеарни проблем, Корејско полуострво, Авганистан, Блиски исток или, на жалост, данас Украјина”, рекао је Путин а пренео је Итар-Тасс.

Председник Русије је притом, нагласио, да је Русија увек била и остаје поуздан испоручилац енергената у Европу, као и да чврсто намерава да своје обавезе испуњава и надаље.

„Скоро 50 година стабилно остварујемо извоз енергената у европске државе, потпуно испуњавамо своје обавезе и намеравамо тако да поступамо и убудуће”, рекао је Путин.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Наметање избор Русија или ЕУ изазвало раскол у Украјини

* Обавезна поља