cvijetin-milivojevicНа краћи пут у Беч био сам понео за успут неко штиво о судбинама Миленка Стојковића (оног који није био познат само по харему што га је преотео од Турака на Дунаву) и Петра Добрњца, двојице војвода из Првог српског устанка које сукоб с Вождом отера у мајчицу Русију, да тамо, на Криму, на концу, и кости оставе.

Не својом вољом, последње странице тог текста ишчитао сам у парку дворца „Белведере“, оног истог у коме је Драгиша Цветковић – пошто је у потаји стигао у престоницу анектираног „Источног царства“ – уз асистенцију министра спољног Цинцар-Марковића, потписао приступање Краљевине Тројном пакту.

Какве везе има политика „Боље роб него гроб“ коју је, у предвечерје немачке агресије, водила влада Цветковић – Мачек, са политиком коју, од парафирања „Првог бриселског споразума“, за све паре, немилосрдно гура кабинет „Вучић – Дачек“?

Симптоматично: Србија је, под садашњом владом, једина држава у Европи која има Војску и Министарство одбране, а унапред прети да никада неће ратовати! Иако је управо њој бруталном Нато силом окупиран део територије, па сад тај, окупирани део Србије, уз помоћ исте Нато силе, довршава формирање сопствене армије?!

А кад је о тактици ћорсокака који води наш канцелар реч, има ли бољег примера од сталног критизерства властитих грађана због спорости њиховог преумљења? Ма, нема везе што грађани не живе боље, важније од тога је што нашег канцелара по рамену тапшу Ем-ем-еф и „наши европски пријатељи“. Махом исти они што пожурују чланство чудне државе Косово у Унеско, е да би нашој баштини било боље..

И, где су нам ту Руси? Њих се обавезно сетимо кад треба да подрже или отћуте неку српску бедастоћу на међународном плану. Као ону Тадићеву генијалну глупост – да одлучивање о Косову измести из УН и повери Бриселу!?

Е, умало да заборавим: „Белведере“ је сазидао Еуген Савојски, један од највећих хабсбуршких војсковођа, пореклом Француз…


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Брисел с погледом на Белведере

* Обавезна поља