johanes-han-reuters-YБРИСЕЛ – Верујем да су се стекли услови да прва поглавља у преговорима између Србије и ЕУ буду отворена ове године, рекао је комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан, представљајући Извештај о напретку Србије у Европском парламенту.

Србија је протекле године начинила крупне кораке у приближавању ЕУ, рекао је Хан, посебно се осврнувши на чињеницу да су у Србији у току амбициозне реформе.

Он је изразио очекивање да ће се реформе у области правосуђа, борбе против организованог криминала, као и економске реформе наставити.

Хан је у обраћању посланицима Спољнополитичког одбора ЕП оценио да је дошло до напретка и у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, а говорећи о избегличкој кризи без преседана комесар је рекао да се Србија понела „релативно добро”.

Истичући да се у извештају ове године обратила и посебна пажња на мигрантску кризу, Хан је истакао:

„Избегличка криза не омета процес проширења него се са њим допуњује.„

Он је рекао да су европске институције спремне да уско сарађују са земљама Западног Балкана и помогну им у збрињавању избеглица.

Кад је реч о Косову, комесар је рекао да се оно ове године суочило са озбиљним изазовима и да је влада у Приштини морала да донесе неке тешке одлуке, као што су формирање специјалног суда и тужилаштва за злочине ОВК и споразум са Београдом у оквиру дијалога о нормализацији односа.

Комесар је рекао да је политичка ситуација на Косову у последњих шест месеци у пат позицији и да су избори омели процес реформи.

Известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер је рекао да је нови приступ у писању Извештаја позитивна промена, јер даје јаснију слику о напретку и смернице за наставак процеса европских интеграција.

„Знам колико је за Србију важно да се прва поглавља што пре отворе „, рекао је Мекалистер, додајући да сматра да је дошло време за то.

Тада ће почети прави рад, додао је он и затражио од комесара Хана да одговори да ли ће поглавља бити отворена ове године.

Хан је одговарајући на питање поновио да се нада да ће прва поглавља бити отворена до краја године.

Током једночасовне дебате у Спољнополитичком комитету, током представљања седам Извештаја о напретку, главна тема је била Турска а многи посланици критиковали су Комисију због вишекратног одлагања објављивања извештаја.

Извештај ЕК: Србија посвећена уласку у ЕУ

brisel-euСрбија остаје посвећена стратешком циљу уласка у ЕУ и спроводи амбициозни план политичких и економских реформи, оцењено је у најновијем извештају Европске комисије о напретку Србије у придруживању ЕУ.

Србија је похваљена и за напредак у економским реформама, уз констатацију да се економија Србије опоравља од рецесије, а да је захваљујући значајним мерама консолидације и бољој наплати пореза, знатно смањен буџетски дефицит.

У извештају се истиче да је наша земља успешно финализовала акционе планове потребне за отварање преговарачких поглавља, који се односе на владавину права.

Београд је играо конструктивну улогу и региону и остао посвећен нормализацији односа са Приштином, са којом су постигнути кључни споразуми.

Србија је имала веома конструктивну улогу у решавању мигрантске кризе, оцењује Европска комисија у данас објављеном извештају.

У документу се такође истиче да и поред побољшаног законског оквира ситуација у вези са владавином права и независности правосуђа још није задовољавајућа, јер нису сасвим отклоњене могућности политичког утицаја на тужиоце и судове.

Србија је успоставила правни и институционални оквир за поштовање темељних права, а потребно је обезбедити доследну примену широм земље, укључујући заштиту мањина, наводи Комисија.

У последње време побољшања је сарадња између власти и независних регулаторних тела и омбудсмана, али потребно је додатно побољшање, оцењује се у извештају.

Комисија уз то сматра да је потребно учинити више да се обезбеди пуно поштовање слободе медија и слободе изражавања, нарочито у погледу транспарентности власништва и финансирања медија.

Србија ће морати да прогресивно прилагођава спољну и безбедносну политику са политиком у ЕУ у периоду до приступања, подсећа Европска комисија.

Вучић: Француска важна карика у ланцу наших партнера

Премијер Александар Вучић оценио је данас да су односи Србије и Француске све бољи, а државном секретару за европске послове Арлему Дезироу пренео је захвалност за искрену подршку коју његова земља пружа Србији на европском путу, посебно у намери да се до краја ове године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са ЕУ.

Најављујући да у наредној години очекује да ће сарадња две земље бити боља и разноврснија, као и да ће моћи много да ураде заједно, Вучић је пренео да је с гостом из Француске разговарао о Извештају о напретку ЕУ, и о европском путу Србије.

Говорећи о подршци Француске томе да се прва поглавља отворе већ ове године, Вучић је рекао да је уверен да ће то „значити важну ствар за нашу земљу и показати народу посвећеност и прихватање, не само разумевање, него и да је Француска важна карика у ланцу партнера”.

„Нисмо изгубили, али нисмо били бахати, нисмо ликовали што нисмо поражени, рекао сам да смо спремни за разговоре”, поручио је премијер након јучерашњег гласања у Паризу којим је онемогућен пријем Косова у Унеско.

О оцени ЕК о напретку Србије, додао је, говориће кад добије извештај, а подсетио је и да се наредног лета у престоници Француске одржава Париска конференција, што је наставак Берлинске и Бечке конференције, и на којој очекује договор о важним инфраструктурним пројектима.

dezir-vucic_660x330

Дезир: Србији место у ЕУ, извештај позитиван

Државни секретар за европске послове Министарства спољних послова Француске Арлем Дезир изјавио је данас да ће, према његовим сазнањима, Извештај ЕК о напретку Србије бити веома позитиван, чиме ЕУ јасно показује да је Србији место у тој заједници европских држава.

Дезир је, на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Александром Вучићем, рекао да ће извештај обележава напредак и успех Србије, будући да ће ускоро бити отворена и прва преговарачка поглавља.

„То долази две године после почетка преговора, односно две године од добијања статуса кандидата. Тиме ЕУ јасно показује да је Србији место у ЕУ”, рекао је Дезир.

Он је рекао да ће његова земља учинити све да Србија напредује ка ЕУ, будући да је Србија стратешки партнер Француске и нагласио да ће се побољшати и економски односи две земље кроз пројекте које ће француска предузећа изводити у Србији.

„Желимо да видимо и српске инвеститоре у Француској и очекујемо их са нестрпљењем”, рекао је Дезир и додао да његова посета Србији још једном показује подршку Француске и пријатељство две земље.

Он је рекао да је Србија у претходном периоду веома добро радила, изнела добро председавање ОЕБС-ом и то у моменту који је био изузетно тежак због украјинске кризе.

Дезир је подржао и лично ангажовање премијера Вучића на регионалном плану, подсетивши да је српски председник владе посетио Албанију, те да је подржао територијални интегритет БИХ, као и да је изузетно важно што се залаже за дијалог Београда са Приштином у Бриселу

Дезир је додао и да Француска подржава Западни Балкан кроз разне пројекте и најавио конференцију у Паризу на лето идуће године на којој ће бити донете конкретне одлуке у вези са инвестицијама, инфраструктуром и отварањем канцеларије за младе на Западном Балкану.

Он је рекао и да Француска пружа подршку Србији у мигрантској кризи без преседана, захвалио влади и народу на начину на који су се понашали према избеглицама и истакао да ЕУ треба да пружи финансијску помоћ Србији по том питању.

Мекалистер задовољан због Извештаја ЕК

БРИСЕЛ– Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је данас, поводом Извештаја ЕК о напретку Србије на путу ка ЕУ, да је важно да Комисија сматра да је Србија остварила довољан напредак да отвори прва поглавља.

Напомињући да је успео само да летимично погледа Извештај јер је објављен непосредно пре данашњег седнице Спољнополитичког комитета ЕП, Мекалистер је за Танјуг рекао:

„Оно што сам видео и што је важно је да Комисија сматра да је Србија остварила довољан напредак да отвори прва поглавља”, рекао је Мекалистер.

Он је додао да је задовољан што је комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан нагласио да очекује отварање поглавља до краја године.

Посланик ЕП у групи Прогресивне алијансе социјалиста и демократа Кнут Флекештајн је казао да је из Извештаја очигледно да је Србија поставила добре законске оквире за реформе али да је сада пре свега важно да се оне примене и у пракси.

Европска комисија: Косово напредовало, али је још на почетку пута

eu-kosovoЕвропска комисија закључила је у објављеном годишњем извештају да је Косово постигло напредак и да је Споразум о стабилизацији и придруживању прекретница на путу ка његовој европској будућности, али и оценила да је у примени европских стандарда у већини области Косово тек на почетку пута.

У делу који се односи на политичке критеријуме, Комисија наводи да је Косово испунило два важна обећања, пошто је скупштина усвојила уставне амандмане којима се омогућава оснивање Специјалног суда и потврдило приврженост нормализацији односа са Србијом, постизањем споразума о енергетици, телекомуникацијама, мосту у Митровици и Заједници/Асоцијацији српских општина.

Додаје се, међутим, да опозиција насилном опструкцијом скупштинских заседања негативно утиче на рад скупштине и да то мора бити хитно решено.

У извештају који је део данас представљеног Пакета проширења за Западни Балкан и Турску, наводи се такође да на Косову „многе независне институције и регулаторна тела нису оперативни” и да влада и скупштина тим институцијама „морају хитно да обезбеде услове” да извршавају своје обавезе и дужности.

Оцењује се да се влада усредсредила на реформу јавне управе и остварила одређени напредак у правном и стратешком оквиру, али да се мора побољшати одговорност и ефикасност.

У извештају је оцењено и да је правосуђе подложно политичком уплитању, а посебно се указује и на нужност унапређења борбе против корупције и организованог криминала, важност примене закона о поштовању људских права и проблем утицаја политике на медијски јавни сервис.

Косово, како се додаје, наставља да јача учешће у регионалној и мултилатералној сарадњи. Питање статуса захтева и приступ стрпљиве прагматичности, а приврженост дијалогу са Србијом и даље је приоритет, навела је Европска комисија. Када је реч о економским критеријумима, у извештају се наводи да веома низак ниво учешћа радне снаге и висока незапосленост отежавају економски развој и да Косово треба да настави да спроводи први програм економске реформе. Додаје се да је пад економског раста последица политичке неизвесности и смањења јавне потрошње, док је константни трговински дефицит одраз слабе производне базе и недостатка међународне конкурентности.

Неефикасан јавни сектор и ад хок фискална политика представљају велики фискални ризик и за јачање конкурентности неопходна су даља улагања у људски капитал и физичку инфраструктуру, док политичко уплитање у економију мора да се смањи, истакла је Европска комисија.

У делу извештаја о европским стандардима констатује се да је Косово у почетној фази придруживања у већини области и да је известан напредак остварен у јавним набавкама, али да треба да ојача капацитете у управи за јавне набавке.

Када је реч о финансијској контроли, остварен је напредак, али су нужно значајни напори да се обезбеди здрава јавна финансијска контрола јавне управе и државних предузећа.

У другим областима приближавања институције Косова су показале способност да раде на политичим приоритетима, посебно када је реч о припремана за примену Споразума о стабилизацији и придруживању. Омогућено је слободно кретање капитала, централна банка има довољне капацитете, али није остварен напредак ; у области конкуренције, развој пољопривреде омета ниска продуктивност, а општи недостатак интересовања за животну средину негативно утиче на здравље становника и квалитет живота на Косову, наводи се у данас објављеном извештају о напретку Косова ка ЕУ.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Позитиван извештај за Србију

* Обавезна поља