brisel.vucic-mustafaВлада Србије изборила је најбољи могући договор којим се Србима на Косову и Метохији гарантује приступ правди на српском језику у институцијама у којима ће радити убедљива већина српских судија, каже за „Блиц“ министар правде Никола Селаковић поводом потписивања Споразума о правосуђу у Бриселу.

 

СПОРАЗУМ

1. Закони Косова ће се примењивати на судске институције, у складу са Првим споразумом.

2. Постојаће један Основни суд и једно Основно тужилаштво за област Митровице.

3. Основни суд у Митровици имаће више просторија.

4. У региону Митровице постоје четири огранка Основног суда: Зубин Поток, Лепосавић, Србица и Вучитрн.

5. Велика већина случајева који долазе из општина где су смештени огранци, добиће пресуду у тим огранцима, у складу са законом.

6. На Косову, председник Основног суда одлучује о расподели случајева.

7. Расподела случајева тужиоцима заснива се на стручности, специјализацији, личној позадини и знању о локалној области, у складу са косовским законом.

8. О већини случајева на Основном суду одлучује само један судија, у складу са косовским законом.

9. Обе стране биће представљене свим просторијама Основног суда у Митровици, канцеларији Основног тужилаштва и управи Апелационог суда у Митровици.

10. У просторијама Основног суда Митровице на северу Митровице већину ће чинити косовски Срби.

11. У просторијама Основног суда Митровицена северу Митровице биће смештени:

– управа Апелационог суда у Митровици, коју ће чинити пет судија косовских Срба и две судије косовских Албанаца.

– одељење за тешке злочине за целу област Митровице, које ће чинити четири судије косовских Срба и четири судије косовских Албанаца.

– одељење које ће пресуђивати о свим кривичним делима на северу и југу Митровице и у Звечану.

12. У просторијама Основног суда Митровице на југу Митровице биће смештени:

– одељење за малолетнике за целу област Митровице.

– одељење које ће пресуђивати о цивилним питањима, неспорним тврдњама и нападима малолетника у северној и јужној Митровици и Звечану.

Просторије у јужној Митровици биће смештене у згради Југобанке или у другој згради, по договору обе стране.

13. Председник Основног суда Митровице је косовски Србин са севера Косова.

14. Главни тужилац Основног тужилаштва Митровице је косовски Албанац. Просторије су смештене у Административној канцеларији северне Митровице (МНАО) у Босанској махали или у другој згради, по договору обе стране.

15. Председник Апелационог суда у северној Митровици је косовски Србин; Потпредседник Апелационог суда у Приштини је косовски Србин

Судови Судије (Срби)  Судије (Албанци) Особље за подршку (Срби) Особље за подршку(Албанци) 
Основни суд у Митровици, Северни део  14  10  54  26
Основни суд у Митровици, Јужни део 11  14  26  54
Основни суд у Митровици, тешки злочини  4  4
Основни суд у Митровици, општи криминал  5  4
Апелациони суд  5  2

У склопу суда у јужном делу Митровице, споразум предвиђа по двојицу српских судија и седам српских чланова администрације у Зубином Потоку и Лепосавићу.

У Основном Тужилаштву Митровице радиће по девет тужилаца, косовских Албанаца и девет косовских Срба, док ће по обе стране имати по 24 члана административног особља.

– Председник суда у Косовској Митровици биће Србин. У згради суда у северном делу Косовске Митровице седеће већина српских судија и административног особља. У судским јединицама Јужно од Ибра, Срби ће имати српске судије, док ће на челу оних судских јединица, које се налазе у местима са већинским српским становништвем, такође бити Срби. За све одлуке које доносе судови обезбеђени су механизми заштите за српски народ, јер ће у првостепеним поступцима радити српске судије. Такође, постојаће и одељење Апелационог суда у Косовској Митровици у којем ће српске судије одлучивати по жалбама на првостепене пресуде из већинских српских општина са целе КиМ. Тако да је ово још један корак ка стварању чврсте Заједнице српских општина, која ће гарантовати опстанак Срба на КиМ – објашњава Селаковић за „Блиц“.

Честитка Стејт департмента

ВАШИНГТОН — САД су честитале преговарачима са српске и косовске стране на успеху у дијалогу Београда и Приштине.

Из Стејт департмента је честитка упућена и представници ЕУ за спољну политику Федерики Могерини за посредовање у разговорима о правосуђу.

„Упућујемо честитке премијерима Косова и Србије и високој представници ЕУ за успех остварен у разговорима на највишем нивоу, од 9. до 10 фебруара, који су довели до потписивања споразума о правосуђу“, изјавила је портпарол Стејт департмента Џен Псаки на брифингу за новинаре.

„Овај споразум представља важан корак напред у процесу нормализације (односа) између Косова и Србије“, рекла је Псаки.

Портпарол Стејт департмента је истакла да споразум показује „снажну посвећеност обе стране на пуној имплементацији Бриселског споразума од 19. априла 2013“ и да ће „САД наставити да снажно подржавају све стране“ на том путу.

Покрајински одбор ДСС – Косово не може без Бранковића

После предаје полиције председник Владе Србије Александар Вучић је поново погазио Устав Србије и предао комплетан правосудни систем државе Србије на Косову и Метохији самопроглашеној републици Косово.

Док је потписивао Бриселски споразум Александар Вучић седео је, по речима својих сарадника, на неудобној и тврдој столици и за њега је та ситуација била болна, сада је био на мекој и ни да трепне предао је један од симбола државности Србије шиптарској страни. Изгледа да издаја само први пут боли, касније издаје чак и пријају.

Приче о српским судијама које пласира јавности Србије Александар Вучић су најобичнија политичка глупост и идиотизам јер те судије суде по законима самопроглашене државе Косово а заклетве полажу пред председседицом самопроглашене сепаратистичке творевине зване независно Косово Атифетом Јахјагом. Срби на северу Косова више воле да им све судије буду Шиптари али да заклетву полажу пред председником Скупштине Србије и суде по закону државе Србије.

Уосталом, елитну коњицу код српског цара Душана чинили су Швајцарци али они тада нису штитили интересе швајцарске кнежевине него царске Србије.

После предаје симбола српске државности на Косову и Метохији владајућа политичка номенклатура по већ устаљеном рецепту лагаће и обмањивати јавност Србије. Председник Владе Србије говориће да је то у интересу Срба, што је далеко од сваке логике јер се тиме заокружује државност Косова што је супротно голом опстанку Срба у јужној српској покрајини. Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић истицаће да предајом правосудног система није погажен статус неутралности током преговора, док ће Томислав Николић и даље писати платформу о Косову и Метохији а Уставни Суд ће се осећати и даље ненадлежним.


Извор: Блиц, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бриселски споразум и коментари

* Обавезна поља