dragoljub-petrovicИма Џозеф Бајден тај обичај да кад сретне неког страног политичара, весело изговори: „Nice job“, уобичајену куртоазну фразу током протоколарних ћаскања, коју ионако нико не узима много озбиљно, јербо је то исто као када би некоме рекли: „Где си, краљу“, а он стварно помислио да је краљ. Онда се пре неки дан срео са Вучићем, рекао онако успут: „Nice job“ – и већина српских медија масним насловима пренела је охрабрујућу вест – „Бајден рекао Вучићу: Радите сјајан посао!“

– Ћао, лепи! – рећи ће му, рецимо, Ангела Меркел, а сутра ће изаћи наслов: „Меркелова рекла Вучићу да је леп ко Аполон“.

– Где си, царе – рећи ће му, рецимо, Владимир Путин, а сутра ће изаћи наслов: „Путин сматра да Вучића треба прогласити за цара“.

– Краљу, шта радиш? – рећи ће, рецимо, у пролазу Бан Ки Мун, а сутра ће изаћи наслов: „Мун одушевљен Вучићем: Генерални секретар УН залаже се за увођење монархије са династијом Вучић на челу“.

– Како си, фрајеру! – рећи ће му, рецимо, Колинда Грабар Китаровић, а сутра ће изаћи наслов: „Хрватска председница јасна: Вучић је страшан фрајер“.

– Драго ми је да сте лепо путовали – рећи ће му, одмах по слетању на аеродром Алексис Ципрас, а изаћи ће наслов: „Грчки премијер фасциниран Ер Србијом“.

– Извините, где је овде тоалет? – питаће га директор Светске банке, а сутра ће изаћи наслов: „Први човек Светске банке тражио помоћ од Вучића“.

– Какво је време у Београду? Да ли пада снег? – питаће га, рецимо, шеик Мухамед, а сутра ће изаћи наслов: „После Београда на води Арапи јасно ставили до знања да су заинтересовани и за изградњу ски-центра на Теразијама“.

– Колико је сати? – распитиваће се Дејвид Камерон, а сутра ће изаћи наслов: „Вучић скресао британском премијеру: Минут је до дванаест!“

– Имате ли неке услове око смештаја у хотелу? – питаће га љубазни домаћини у Бриселу, а сутра ће изаћи наслов: „Вучић поставио 12 услова Европској унији“.

– Не брините, сви ваши захтеви биће испуњени – пристаће, наравно, на све услове европски домаћини, што ће рећи да ће наша делегација бити смештена у хотелу у центру града, добиће континентални доручак, собе с погледом на двориште, коришћење сауне, избор српских канала на телевизору, могућност касне вечере, услуге масаже, ручак у соби, и тако то, а већ прекосутра ће изаћи наслов: „ЕУ поклекла пред Вучићевим захтевима“.

Створено је, наиме, колективно убеђење да нема светског лидера & политичара који, кад види српског премијера, спонтано не узвикне: „Па где је овај човек био досад?“ Тако да са протоколарних ћаскања и затворених састанака цуре по нашу земљу охрабрујуће информације које несумњиво указују да је после плеса „Гангам стајла“ и Рубикове коцке, српски премијер највећи глобални хит икада забележен.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Дипломатски речник или Вучић као планетарни хит

* Обавезна поља