isa-mustafaПРИШТИНА — Премијер Косова Иса Мустафа оценио је да је Косово „консолидовало свој суверенитет“ и изразио очекивање да ће Србија признати независност „Косова“.

„Косово је консолидовало свој суверенитет. По први пут у скупштини учествују Срби са целе територије Косова“, рекао је Мустафа обавештавајући посланике Скупштине Косова о споразуму о правосуђу.

Он је нагласио да очекује да Србија призна независност „Косова“ и да се окончају сва поглавља у разговорима са Србијом.

„Одлука Србије да призна незавиност Косова је у добробити и Србије и Косова“, рекао је он и додао да су уз помоћ САД и ЕУ „побољшани односи између Косова и Србије“.

Мустафа је оценио и да су споразми са Србијом допринели побољшању живота грађана Србије и Косова.

Он је рекао и да Србија није испунила све до сада постигнуте споразуме и да је неколико њих прекршила.

Мустафа изјавио је да ће споразумом о правосуђу бити обезбеђено да се закони „Косова“ примењују на целој територији Косова.

Он је додао да ће судије бити именоване у складу са структуром становништва по општинама.

Подносећи извештај на седници косовске владе, Мустафа је рекао да тај споразум представља достигнуће с обзиром на то да обезбеђује унитарни систем правосуђа и да ће, по први пут, како је рекао, закони Косова да се примењују на целом Косову, јављају приштински медији.

Мустафа је обавестио Владу Косова и о сусретима које је имао у Бриселу, где је, како је навео, добио подршку за оснивање оружаних снага Косова.

Министар правде Косова Хајредин Кући је рекао на седници да је споразумом о правосуђу постигнутим у Бриселу обезбеђена заштита пет циљева.

„Прво је заштита унитарног система, затим примена закона на читавој територији Косова, именовање судија и тужилаца, непроменљивост закона и отклањење паралелних судских структура“, рекао је Кући.

Мустафа је навео и да ће теме будућих разговора са Србијом бити и демаракција границе, компензација ратне штете, повратак документације коју је Србија током рата узела са Косова.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Иса Мустафа очекује признање Србије

* Обавезна поља