britanija-skotskaЛОНДОН – Ударна вест у британским медијима изазвала је прави шок – према најсвежијим истраживањима јавног мњења агенције Југов (YouGov), које је објавио „Сандеј тајмс”, 51 одсто Шкота подржаће на референдуму 18. септембра кампању за отцепљење и одлазак из Уједињеног Краљевства, док ће 49 процената бити против (не узимајући у обзир неодлучне бираче). Ово је званично први пут од када траје кампања „униониста” и „сепаратиста” да су ови други у предности и да је Шкотска национална партија повећала шансе за победу своје опције.

Иако се може рећи да разлика од само два процента није сто посто поуздан показатељ, јер се налази у оквиру могућности за статистичку грешку, резултати су за Лондон свакако забрињавајући, посебно ако се има у виду да су почетком овог месеца „унионисти” убедљиво водили.

Слика коју је објавио „Сандеј тајмс” и у електронском издању, на којој се виде краљица Елизабета и принц Чарлс забринутих израза лица, сликовито описује оно што је краљица изјавила: да је апсолутно ужаснута могућношћу да се Шкоти изјасне за независност. Уз то, тражила је, како пише лист, да је од сада свакодневно обавештавају о најновијим вестима у вези с референдумом.

У очајничком покушају да у последњем тренутку спасе ситуацију и предупреди могућу уставну кризу реаговао је Џорџ Озборн, британски министар финансија, и најавио да ће у наредних неколико дана Лондон понудити Шкотској значајнију аутономију на пољима пореза, фискалне аутономије, јавних расхода, социјалних давања, пренео је Би-Би-Си а пише „Гардијан”. Његова и рачуница британског премијера Дејвида Камерона је јасна – на тај начин могуће је избећи катастрофу и дати Шкотима најбоље што могу да имају ако остану у заједници, имајући разумевања за њихову јасну жељу за већом самосталношћу.

Шкотско „не” отцепљењу одмах би покренуло спровођење ових мера, нагласио је Озборн и додао: Ако тако буду гласали добиће најбоље од оба света. Гордон Браун, бивши британски премијер, обећао је јавно да ће, уколико исход референдума буде позитиван за целовитост заједнице, лично повести дебату у парламенту о давању већих овлашћења Шкотској, чија територија иначе чини трећину копнене територије Велике Британије.

„Пакет у последњем моменту” представља значајну промену тона владе у Лондону, остаје још само да се водеће политичке партије договоре докле ће се тачно ићи у уступцима. Ова понуда, кажу аналитичари, веома је слична оној коју је канадска влада дала Квебеку 1995, што је тада уродило плодом.

Алистер Дарлинг, први човек „униониста”, забрињавајуће резултате назвао је „звоном за буђење свима, поготово онима који су мислили да је исход референдума већ унапред одлучен”, пише „Обзервер” и преноси резултате истраживања агенције „Панелбејс” (Panelbase) – 52 одсто испитаних рекло да ће се одлучити да каже „не” отцепљењу а 48 одсто изабрало је „да” (такође не рачунајући неодлучне гласаче). Колумниста овог листа Мајк Смитсон подсећа да се у недељи која је пред нама могу очекивати истраживања још реномираних агенција јер се њихова техника испитивања и циљне групе које су узете у разматрање разлику од агенције Југов.

Оно што се свако може рећи, без обзира на истраживачке технике, јесте следеће: жене се више од мушкараца одлучују за останак у заједници и, што су старије, то се све више противе промени а уз то их је, бар када је старија популација у питању, више него њихових вршњака мушкараца. Смитсон, зато, сматра да ће гласови популације изнад 60 година бити кључни на овом референдуму. Како додаје, прогнозирање, ипак, отежава и то што је тешко наћи релевантне податке за упоређивање осим оних из већ поменутог Квебека, када су „сепаратисти” у дан за гласање ушли с предношћу од чак 7 одсто и на крају дана изгубили.

Огласио се и неименовани високи званичник Европске комисије, који је издао саопштење у којем се Шкотска упозорава да ће, уколико постане самостална, морати да чека најмање пет година пре него што се врати у Европску унију (чији је иначе велики заговорник) и да би гласачи морали с тим да рачунају при одлучивању. Ово је у директној колизији с тврдњама Алекса Салмонда, премијера Шкотске и лидера „сепаратиста”, који сматра да ће о свом статусу и условима независна Шкотска моћи да преговара унутар ЕУ.

Медији су посебно „прозвали” Еда Милибанда, лидера лабуриста, пошто је у интервјуу датом „Скотиш мејлу” претио да ће, уколико Шкоти буду гласали за независност, тражити да се уведе погранична полиција и пасошка контрола између Шкотске и остатка Велике Британије.

Руперт Мардок, шеф компаније „Њуз корп” (News Corp), твитовао је непосредно пред објављивање ових нових резултата да ће гласање, ма какав исход да буде, уздрмати Велику Британију и да ће показати да се за свачим може посегнути.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Британија у страху од распада

* Обавезна поља