tokio-gradonacelnikУ Јапану се нашао високи чиновник који се не плаши да каже истину о Русији. Желимо да верујемо да чиновник неће остати без своје дужности и да ће његове речи у свести Јапанаца посејати зрно сумње: колико је истинита слика света коју описују јапански и западни медији?

Овај чиновник је градоначелник Токија Јоити Масудзо. А тајна коју је открио новинарима за време посете сибирском граду Томску гласи да је Јапан антируске санкције увео под притиском САД.

Говорити истину у демократском Јапану, који је ипак приморан да слуша Американце, није безопасно. Тако је Јукио Хатојама, који је 2009. године постао премијер, отворено признао да је зависност јапанске спољне политике од Вашингтона недостатак и позвао је на то да се овај недостатак исправи. Зато је премијер био мање од годину дана и био је принуђен да напусти ову дужност, између осталог, због изненадног одбијања САД да се база Футема дислоцира с Окинаве.

Надајмо се да отворене изјаве Јоитија Масудзоеа неће коштати фотеље градоначелника Токија. Желимо да верујемо да ће речи које је изговорио у Томску о штетности зависности Јапана од САД приморати Јапанце да се замисле о стварном смислу онога што се дешава у свету, а не о ономе који сугеришу политичари и медији. Између осталог, и о питању које се односи на санкције према Русији.

Јапанци негодују због тога што је Русија наводно окупирала Крим? Међутим, по признању господина Масудзоеа, „Јапанци не знају историју овог полуострва, код нас се мало зна о томе зашто је Русија посебно заинтересована за ово питање. Желео бих да руска страна више објашњава светској заједници свој став“. Објашњавамо: не може се говорити о окупацији територије која је вековима припадала Русији. За време СССР Кримско полуострво је незаконито предато Украјинској ССР, а после распада совјетске империје становници Крима су сањали о томе да поново буду у саставу Русије. Управо то се десило.

Јапанци негодују због тога што Русија наводно или ратује против Украјине или снабдева оружјем проруске сепаратисте. Али чак и Американци признају да нема никаквих доказа за то. Против украјинске армије и владе која је на силу освојила власт боре се становници југоистока који нису признали ову власт. Да, помажу им добровољци из Русије и међу њима има и професионалних војника, укључујући и специјалце. Али и на страни владе Украјине се боре професионални најамници из САД, Пољске и Шведске. А за време грађанског рата у Шпанији совјетски добровољци су се раме уз раме борили с Американцима против фашиста (прочитајте поново „За ким звона звоне“ Хемингвеја). И у Кини против јапанских окупатора. И тада САД и СССР, који су били идеолошки противници нису уводили санкције једни против других, већ су високо ценили ову борбену сарадњу о којој се није навелико причало.

Чак и сад кад је Владимир Путин предложио реалан план за помирење сукобљених страна који може довести до обуставе грађанског рата – управо рат, а не „антитерористичка операција“ је сад у току на југоистоку Украјине, – Запад говори о потреби за увођењем нових антируских санкција.

Украјинска криза представља само повод за Вашингтон да нанесе економски удараца Русији и ЕУ, које су имале шансу да уједине свој економски простор од Лисабона до Владивостока и да постану моћан конкурент САД. Да би се сакрила ова истина Русија се проглашава одговорном за крвави хаос на југоистоку Украјине.

Могуће је да ће ускоро бити објављени прави кривци за украјинску трагедију. Наду у то даје и поступак токијског градоначелника Јоитија Масудзоеа, првог међу јапанским високим чиновницима који се усудио да каже истину.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Јапански градоначелник о Криму

* Обавезна поља