Иза рециклирања приче у британским таблоидима о наводној руској умешаности у лажни државни удар у Црној Гори стоје енглеске обавештајне службе.

Наиме, новинари британских новинских агенција иза којих стоје британске обавештајне службе састали су се са премијером Душком Марковићем у Минхену, 18. фебруара, на Минхенској безбедносној конференцији.  Скуп старих другова обавeштајаца резултирао је текстом у Телеграфу и Скајњузу, а након тога наводи из текстова објављени су и у црногорским медијима под директном контролом Душка Марковића.

Телеграф на услузи другу обавeштајцу

Главну реч у „државном удару“ у Црној Гори преузима Лондон и тамошње обаvештајне службе НАТО, а наводни докази се лансирају преко британског Телеграфа.

Оно што је интересантно јесте да текст о „руској умешаности“ у наводни државни удар потписује новинар Бен Фармер, који се иначе бави војним питањима, а чланке објављује у медијима под контролом британске обавештајне службе.

Начин на који се према нарученим текстовима Бена Фармера односе еминентни европски журналисти, одлично илуструје коментар уредника Сандеј тајмса, Бојана Панчевског:

„Телеграф ‘ексклузивно’ извештава о покушају убиства црногорског премијера. То су вести од новембра“, твитовао је уредник Сандеј тајмса након објављивања чланка Бена Фармера, 21. фебруара 2017. године.

 

Марковић је у прошлости био дугогодишњи шеф црногорске тајне службе и у том периоду сасвим извесно је остварио комуникацију са обавештајним службама других држава, па самим тим и контакт са британским обавештајцима.

Британци се су нашли на услузи Марковићу. Тако је „Телеграф“, по налогу британских обавештајних служби, направио разговор са Марковићем, као и извештај који ће „демаскирати“ руску улогу у државном удару у Црној Гори.

Скајњуз „видeо доказе“ о руској умешаности

Британски лист „Скајњуз„, такође контролисан од стране британских обавештајних служби, објавио је чланак у коме се наводи да је редакција „видела доказе о руској умиешаности у државни удар“ у Црној Гори.

Дописник Скајњуза Алистер Банкал написао је да му је Душко Марковић у интервјуу који је рађен у Минхену прошле суботе рекао да „одређене структуре из Русије стоје иза државног удара“.

„Очигледно је да су ове две особе (Попов и Широков) организовале групу која је требало да изврши удар (…) Постоје одређене структуре у Русији које су припремале терористичке активности против Црне Горе и њених тежњи ка путу у НАТО“, казао је Марковић новинару Скајњуза, додајући да су наведене „структуре“ хтеле да промене „демократски систем у ЦГ“, као и да су желеле да на власт доведу антинатовску опозицију.

На делу је, дакле, британски покушај спасавања фарсе зване државни удар у Црној Гори.

Оставите коментар

Оставите коментар на Британске тајне службе и Милова фарса о „удару“

* Обавезна поља