Посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога слаби, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја, оцењује се у новом извештају генералног секретара УН о раду Унмика, уз позив лидерима обе стране на уздржавање од запаљиве реторике.

Извештај, којим је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године, Савет безбедности УН разматраће сутра. Функцију генералног секретара УН до 31. децембра 2016. обављао је Бан Ки Мун, након чега га је на том месту, од 1. јануара 2017, заменио Антонио Гутереш.

У извештају се наводи да су током тог периода тензије између Приштине и Београда достигле „забрињавајуће нивое, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима”.

Генерални секретар светске организације указује да није постигнут јасан напредак кад је реч о успостављању Заједнице српских општина, што је, како наводи, „кључан аспекат споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ”. „Жалосно је што посвећеност и Београда и Приштине напредовању дијалога, изгледа, слаби, делимично услед преокупираности домаћим политичким питањима. Губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације, који је у интересу обе стране, дође до застоја и потенцијалног назадовања”, истиче се у извештају који је објављен на сајту УН, а носи датум 6. фебруар.

Изражава се и забринутост због, како се наводи, растућих тензија и ескалирања међусобног оптуживања који су карактерисали односе између Приштине и Београда током последњег квартала, посебно јер се то догађало у тренутку јачања етничких напетости и заоштрене политичке реторике у ширем региону. „Позивам лидере обеју страна да буду опрезнији и уздржанији у изношењу јавних ставова, да избегавају запаљиви језик и своје ставове износе искључиво мирним путем и кроз одговоран дијалог”, поручује генерални секретар.

Он оцењује да је нарочито тенденција ка претварању мање значајних питања у теме жустрих расправа, у тежњи ка стицању тактичке предности или домаћих поена, допринела погоршању односа Београда и Приштине. „Код неких лидера видим примере искрене посвећености, храбрости и визије о бољој будућности, без приступа који ником није од користи и који подрива истинске интересе народа којима они служе. Сматрам позитивним примере лидерства на свим нивоима управе и надам се да ће такви примери бити поновљени и чешћи током године која је пред нама”, стоји у извештају.

Генерални секретар УН позива обе стране да се придржавају споразума које су већ постигле у процесу дијалога под посредовањем ЕУ, „у доброј вери и без неприкладних одлагања”. „Подсећам лидере да напредак није неизмењив и да, ако процес не крене напред, или ако не буду обезбедили опипљива побољшања која народ у потпуности очекује, постоји ризик од назадовања, што може бити опасно”, наводи се у извештају.

Генерални секретар примећује да се и даље одлаже примена споразума о слободи кретања возила, укључујући одредбу која се тиче узајамног прихватања ознака на регистарским таблицама, што је према првобитном плану требало да ступи на снагу 15. новембра.

У извештају се напомиње да је у обухваћеном периоду постигнут известан напредак у примени споразума постигнутих у оквиру дијалога, посебно у области интегрисања судства, слободе кретања и телекомуникација.

Подсећа се, између осталог, да су представници и званичници косовских Срба обуставили учешће у владајућим институцијама као одговор на нови закон о „Трепчи”, као и да је Приштина осудила изградњу зида код моста у Северној Митровици, али се напомиње да, упркос очитим тензијама на политичком нивоу, нема напетости унутар заједнице у Северној Митровици.

Наводи се и да је бивши лидер ОВК и садашњи лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај ухапшен у Француској 4. јануара по Интерполовој потерници на захтев Србије, те да је то изазвало гневне одговоре и косовских политичких лидера и делова јавности на Косову.

Такође се подсећа да су тензије између Београда и Приштине додатно ескалирале кад је Београд увео нову железничку линију до Северне Митровице и воз с бојама српске заставе и натписом „Косово је Србија”, због чега је косовска полиција распоредила специјалне јединице и оклопна возила, а затим су се политичари обе стране међусобно оптуживали, а ратоборни језик „запалио” јавно мњење.

Такође се истиче да су косовске власти одговорне за одржавање владавине закона и обезбеђивања права на повратак, те да те власти морају да обезбеде да инциденти као што су они који су се догодили у Сувој Реци и Дечанима не буду преседан за систематско спречавање повратака.

Оцењује се и да је одсуство одговора јавних институција у инцидентима у Сувој Реци и Дечанима разочаравајуће.

Истиче се и да Унмик наставља да прати развој догађаја у вези с унапређењем и заштитом верског и културног наслеђа, и наводи да забрињава то што косовске власти упорно одбацују захтев за издавање грађевинске дозволе за обнову српске православне цркве у Призрену.

Генерални секретар, такође, похваљује наставак конструктивне сарадње страна са његовим специјалним представником Захиром Танином, поручивши да Танин остаје обема странама на располагању како би помогао у мирном решавању спорова и неспоразума.

Оставите коментар

Оставите коментар на Први извештај новог Генералног секретара УН о Косову

* Обавезна поља