Све док Конзервативна партија у Британији не разјасни ко води главну реч о Брегзиту, Брисел је приморан на чекање, оцењује Дојче веле.

Док се у Лондону води борба за власт – земља се даље креће ка понору, оцењује Барбара Везел, ауторка чланка који је објавила немачка медијска кућа „Дојче веле“.

Оставку је најпре поднео министар за Брегзит Дејвид Џонс, а затим и министар спољних послова и водећи заговорник Брегзита, Борис Џонсон, осујетивши покушај премијерке Терезе Меј да свој кабинет поведе ка „мекшем“ излазу из ЕУ.

Координисане оставке двојице најжешћих идеолога Брегзита, владу Терезе Меј воде у хаос и руше наде ЕУ да би наредних седмица коначно могли да почну конкретни разговори о уговору о раскиду и будућим односима, наводи се у тексту.

Још прошлог петка Меј је покушала, својеврсном акцијом препада, да примора свој посвађани кабинет на јединство, али се она, као што се испоставило, показала као потпуно погрешна, указује ауторка, подсећајући да су британски конзервативци дубоко подељени кад је реч о томе колико би уопште са Европом након Брегзита још требало имати посла.

„Тврдолинијаши нису спремни на компромисе, док умерени посланици у Доњем дому парламента сматрају да је „тврд“ Брегзит о којем сања друга страна – сулуд. Преко тог понора нема моста. Премијерка се држи на власти, али је неизвесно да ли ће преживети гласање о поверењу. Све што је штити јесте сазнање да тренутно њен тежак посао нико не може да обавља боље од ње саме“, оцењује Везел.

С друге стране, радикалним заговорницима Брегзита недостаје подршка у парламенту, па тако Џејкоб Рис-Мог, који се увек изнова враћа у игру, није у стању да окупи већину. „Ситуација делује као пропала и безнадежна. Влада хаос, а бурне сцене у Доњем дому парламента не воде ка стварању поверења“, тако је тренутна ситуација у Британији описана у тексту Дојче велеа.

Оцењује се и да Брегзит, као и Конзервативна странка, цепају Велику Британију и трују политичко сучељавање. Европска унија већ месецима моли британску владу да не преговора сама са собом, већ са Бриселом, али уместо да буде боље – све је горе, констатује ауторка.

И поред свега, како наводи, Тереза Меј сматра да њени предлози о „блажем“ Брегзиту показују резултате, али њени предлози који су на столу служе искључиво британским интересима те би зато у најбољем случају могли да буду тек основа за даље преговоре.

„Та шарена мешавина, која се састоји од мало царинске уније и делића заједничког тржишта – по британском укусу, у тој форми није прихватљива за ЕУ. Потребни су даљи компромиси и детаљни преговори, како би из њих произишло прихватљиво решење и за европску страну“, оцењује се у тексту.

Упозорава се и да, чак и да Тереза Меј преживи актуелну борбу са својим домаћим „тврдолинијашима“, у новом проблему могла би да се нађе касније, уколико Брисел не буде желео да јој да оно што жели.

У тексту DW се примећује да су непрестане трзавице у британској влади за ЕУ сувишно и непожељно одвраћање од проблема, док тренутно има важнијих ствари којима се треба бавити, као што су „претећи НАТО самит са Трампом, као и његов, ништа мање опасан, састанак са Путином, спор у вези с избегличком политиком и јачање популиста у Пољској, Италији и Аустрији“.

Уместо тога, оцењује се, снага и време се траће на разговоре о Брегзиту који се врте у круг при чему „делује као да тврди заговорници Брегзита у Великој Британији не схватају ситуацију у свету и да својом немилосрдном прецењеношћу верују да су у стању сами да изађу на крај са свим тим изазовима“.

Али, све док влада у Лондону једном заувек не разјасни ко води главну реч када је Брегзит у питању и ко у Бриселу заступа већину, преговоре је бесмислено наставити. Дипломате ЕУ приморане су да чекају док се у Великој Британији не заврши битка за моћ. И ако не буду имали среће, већ договорени делови уговора о раскиду могли би да се изјалове.

„Изгледа као да у Великој Британији делови владајуће странке месечарећи иду ка понору. И као да нико у ЕУ није у стању да спречи тај пад“, закључује ауторка текста за DW.


Извор: Дојче Веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Британски дани хаоса

* Обавезна поља