Лидери земаља чланица НАТО-а позвали су Русију да повуче своју војску која је стационирана у Украјини, Грузији и Молдавији, наводи се у заједничком саопштењу лидера.

Лидери земаља чланица НАТО позвали су Русију да повуче своју војску која је стационирана у Украјини, Грузији и Молдавији, наводи се у заједничком саопштењу лидера.

У саопштењу које је објављено након Самита НАТО-а у Бриселу лидери су још једном истакли подршку територијалном интегритету и суверенитету Украјине, Грузије и Молдавије, са њиховим међународно признатим границама, јавио је ТАСС.

„У складу са међународним обавезама, позивамо Русију да повуче војску коју је стационирала у ове три државе, без њиховог пристанка“, наводи се у саопштењу.

Задржати притисак на Северну Кореју

Лидери НАТО позвали су данас све државе да задрже „одлучујући притисак“ на Северну Кореју, укључујући пуну примену санкција Уједињених нација, како би убедили Пјонгјанг да одустане од свог нуклеарног, хемијског и биолошког оружја.

У декларацији са самита коју је потписало 29 лидера чланица НАТО, исказује се пуна подршка циљу „потпуно проверљиве и неповратне денуклеаризације Корејског полуострва“, преноси Ројтерс.

Додаје се да НАТО поздравља недавне разговоре лидере САД и Јужне Кореје са Северном Корејом као допринос постизању пуне денуклеаризације на мирољубив начин.

„Позивамо (Северну Кореју) да потпуно примени међународне обавезе, елиминише своје нуклеарне, хемијске и биолошке ратне капацитете и балистичке ракете и напусти све програме у вези с тим“, каже се у саопштењу.

НАТО такође позива Пјонгјанг да се врати Договору о неширењу нуклеарног оружја и приступи Конвенцији о хемијском оружју.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун обећао је на састанку са председником САД Доналдом Трампом у 12. јуна акције у циљу денуклеаризације Корејског полуострва, али још није обелоданио како или када ће уништити оружани програм.

Грузија у НАТО-у

Генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг изјавио је да ће Грузија у будућности постати чланица НАТО-а.

Како је рекао, то је потврђено на самиту лидера земаља-чланица Северноатлантске алијансе, који се одржава у Бриселу.

„Ми подржавамо евроатлантске тежње Грузије, та земља ће постати чланица НАТО-а, а то су и лидери потврдили јуче на самиту“, рекао је он.

Столтенберг је подсетио и да је НАТО препознао прогрес Грузије када је реч о спровођењу реформи.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО самит провоцира Русију

* Обавезна поља