Srbia-EU-FlagsБРИСЕЛ – Иницијатива Велике Британије и Немачке да се сваки корак Србије у европским инеграцијама уско веже са напретком у нормализацији односа са Приштином највероватније неће бити усвојена, сазнаје Танјуг из бриселских дипломатских кругова.

Британци и Немци су у неформалном документу (тзв. нон-пејперу) тражили од осталих чланица ЕУ да се у преговарачки оквир који 20. децембра треба да усвоји Европски савет убаце клаузуле које отварају могућност да се преговори са Србијом о придруживању моментално прекину ако дође до застоја у дијалогу са косовским властима.

Садржај овог документа је крајем прошлог месеца процурео у медије, а његово постојање је потврдио и немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм, док је словачки шеф дипломатије Мирослав Лајчак током учешћа на Београдском форуму рекао да је папир примљен ”без одушевљења”.

Према нон-пејперу, већ на почетку преговора би требало отворити поглавље 35 (разно), што би у случају Србије значило нормализацију односа са Косовом. То поглавље би онда остало отворено до краја преговора, уз могућност да се они у сваком тренутку суспендују. Сем тога, предлог предвиђа да Београд и Приштина пре приступања Србије ЕУ потпишу “заједнички документ о пуној нормализацији односа”, што је еуфемизам за узајамно признање.

 

Међутим, како је Танјугу речено из више дипломатских извора, овај папир није нашао на разумевање код већине чланица ЕУ, тако да највероватније неће бити прихваћен на Савету.

“Британско-немачки предлог сувише уско везује процес придруживања за нормализацију односа са Косовом и могао би да има контра-ефекат на оба процеса”, рекао је за Танјуг европски дипломата који је инсистирао на анонимности.

Други извори кажу да је предлог наишао на оштар отпор неколицине земаља предвођене Шпанијом, која је осетљива због растућих сецесионистичких тежњи у Каталонији, а нешто мање гласно противе се Француска, Словачка и Шведска.

“Само неколицина је отворено против нон-пејпера али много је битније да се готово нико није изразио за, тако да су Немци и Британци остали усамљени у Савету”, каже Танјугов извор.

Да би преговарачки оквир био усвојен, потребно је да у предложеној форми подрже свих 28 чланица ЕУ, а о њему се за сад дискутује на нивоу радне групе за проширење у оквиру Европског савета.

Танјугови извори кажу и да су Немачка и Британија последњих дана приметно смањили притисак на остале чланице у вези са овом ствари.

“Немачка још нема владу и до Божића је неће ни имати, а (Гвидо) Вестервеле као технички шеф дипломатије има мање маневарског простора него док је био у пуној функцији”, образлаже један дипломата, који сем тога примећује да су и Британци ублажили став. “Они сада кажу да није тако битно да се усвоји сам папир, него да се у преговарачки оквир угради његов дух”, наводи он.

Како је Танјугу речено, један од разлога за слаб резултат британско-немачке иницијативе је и интензивно дипломатско лобирање Београда путем билатералних контаката, о чему сведочи и изјава премијера Ивице Дачића током посете Луксембургу на маргинама заседања Министарског савета ЕУ 21.септембра.

“Морам да каже да Француска и Шведска позитивно оцењују све што је Србија досад урадила и да сматрају да нема места да се сада додају неки нови услови”, рекао је Дачић након сурета са шефовима дипломатија ових земаља.

Ипак, сви Танјугови саговорници се слажу да ће и без нон-пејпера спровођење Бриселског споразума остати кључан фактор током преговора о придруживању, као и да је тешко очекивати да Србија постане чланица ЕУ уколико до тада не затвори косовско питање.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Британско-немачки нон пејпер нема подршку Брисела

* Обавезна поља