Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је на данашњој седници Владе укинута уредба Владе о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом „Рио Тинто“.

„На управо завршеној седници укинута је уредба Владе о просторнoм плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит од 13. фебруара 2020. године и више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, дозволе. Уговоре нисмо имали“, нагласила је Брнабићева.

Премијерка је позвала еколошке организације да преузму документе и анализирају их. „Нудим да мој тим из кабинета помогне у анализи ако помоћ буде била потребна“, истакла је Брнабићева.

Наводи да је Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка већ рекао да жели документе и да може вечерас да их преузме.

Према њеним речима, на седници је укинута одлука Радне групе за имплементацију пројекта Јадар.

„Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени“, навела је премијерка.

Подсетила је да је „Rio Sava Exploration“, ћерка компанија „Рио Тинта“ у Србији, у нашој земљи од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње у Србији.

„Кренули су у истраживање, 2006. је измењен закон о рударству којим је уведено начело континуитета, који говори да онај који истражује има право да експлоатише, 2012. добили су решење о извођењу бушотина великог пречника и ево нас данас“, навела је Брнабићева.

Брнабић показује један од поништених докумената – Фото: Милош Мишков/Атгенција Анадолија

Брнабићева додаје да Рио Тинто није пружио довољно информација.

„Нећу дозволити да успе покушај политичке обмане оних који су мењали законе и да данас све ове ствари свале на нас“, каже премијерка.

Додала је и да су испуњени сви захтеви лидера иницијативе „Крени-промени“ Сава Манојловића.

„Испунили смо, ако мене питате чак и неке њихове хирове, а не само захтеве, и Саво Манојловић је то и потврдио, мислила сам да је рационалан и кредибилан саговорник, нажалост, имала сам прилику, колико ових дана, да се у то разочарам. Господин Манојловић је позвао на протесте иако је рекао да су испуњени захтеви, па је покренуо народну иницијативу за измене и допуне закона о рударству. По закону о референдуму и народној иницијативи рок да се одговори на народну иницијативу је 15 дана, мени делује као разуман рок, ако је мислио да није, могао је да каже да му се одговори у року од 48 сати“, рекла је Брнабићева додајући да је Саво Манојловић на конференцији за медије 18. јануара изнео неистине.

Председница Владе је, такође, рекла да се показало и лицемерје странаца који, каже, финансирају ове еколошке организације. Према њеним речима, највећи финансијери су из САД – УСАИД, Рокфелери.

„Да немамо овакво лицемерје да ти који финансирају протесте и нападају компаније из истих тих земаља и да политички слабимо захваљујући протестима, је л’ то игра коју играмо“, упитала је председница Владе.

„Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени“, навела је премијерка.

Пре конференције за медије одржана је седница Владе.

Раније данас компанија „Рио Тинто“ је саопштила да је забринута због недавних изјава представника Владе Републике Србије о потенцијалном повлачењу просторног плана за Пројекат „Јадар“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Брнабић објавила крај Рио Тинта у Србији

* Обавезна поља