У Скупштину Црне Горе стигао је захтев за одржавање ванредне седнице 4. фебруара који су поднели из коалиције „Црно на бијело“ и дела опозиције. Они су у среду поднели и иницијативу за изгласавање неповерења Влади коју је потписао 31 посланик, међу којима и посланици ДПС-а.

Скупштина ће се прво изјашњавати о предлогу премијера Црне Горе Здравка Кривокапића о разрешењу потпредседника Владе Дритана Абазовића.

Кривокапић је у среду поднео парламенту захтев за сазивање ванредне седнице за 3. фебруар.

Више стотина људи окупило се синоћ у Подгорици и Беранама на протесту против предлога коалиције коју предводи потпредседник актуелне црногорске владе Дритан Абазовић.

УРА: Кривокапић руши своју владу

Из УРЕ су се огласили поводом саопштења премијера Здравка Кривокапића у коме се наводи да УРА настоји да изврши уставни пуч.

„На брзински сазваноj електронскоj седници, путем телефона, преко Воцапа, премиjер Црне Горе повукао jе потез очаjника и, противуставно, тражио од министара да се изjасне о скраћењу мандата Скупштини, само да би сачувао фотеље, коjе су му прече од Устава и закона. УРА не врши никакав уставни пуч, како то тврди Кривокапић, већ jе управо супротно, а све jе jедноставно доказиво – довољно jе прочитати кровна правна документа. Истина jе сурова – Кривокапић jе, са пар министара, приватизовао Владу гледаjући само сопствени интерес. За предвођење озбиљних политичких процеса нису способни“, одговорили су из Грађанског покрета УРА на саопштење из Кабинета премиjера.

Како су истакли, да Кривокапић заиста има подршку међународних партнера, „превасходно САД како се хвали, не би морао да иде у рушење сопствене Владе“.

„Кривокапић jе премиjер коме ниjедан други премиjер за годину дана ниjе дошао у званичну посету, а прича о међународноj подршци. У историjи остаће упамћен као jедини премиjер коjи jе декласирао сопствену Владу. УРА ниjе, и никада неће бити неми посматрач процеса коjи доводе до стагнациjе Црне Горе на њеном европском путу. Легитимно jе да се љутите на нас што ви каскате у месту“, поручили су из УРЕ.

Међутим, како додају „ниjе ни легитимно, а ни легално да злоупотребљавате своjу позициjу, кршите све могуће правне поретке и нас вучете са собом на дно. Ми немамо времена за чекање“.

„Одосмо у ЕУ“, закључуjу из УРЕ.

Потпредседник Владе Црне Горе и лидер грађанског покрета УРА Дритан Абазовић – Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Newsmax Adria

Влада предлаже ванредне изборе у мају

Влада је у захтеву упућеном председнику Скупштине Црне Горе навела да подноси захтев за ванредну седницу Скупштине, за 4. фебруар у 10 сати. Влада наводи да би се на тај начин створили услови за расписивање ванредних парламентарних избора, који се могу одржати заједно са предстојећим редовним локалним изборима у мају.

Коњевић Кривокапићу: Поднесите оставку, не чекајте да вас Скупштина смени

Председник и посланик Социјалдемократске партије (СДП) Рашко Коњевић позвао је премијера Здравка Кривокапића да поднесе оставку и да не чека да га Скупштина смени.

Коњевић се осврнуо на вест да Влада, на премијеров предлог, тражи скраћење мандата парламенту.

„Још један доказ да се Кривокапић изгубио у времену и простору. Јуче тражи смену Абазовића, данас предлаже скраћење мандата Скупштине. Поднесите оставку, не брукајте се под старе дане. Не чекајте да Вас Скупштина смени. Владате пола године без подршке. Доста је било“, навео је лидер СДП-а на Твитеру.

Влада Црне Горе поднела захтев за скраћење мандата Скупштине

Влада Црне Горе поднела је захтев за скраћење мандата Скупштине Црне Горе.

„Након јасно исказане намере да УРА, ДПС и његови сателити, на неуставан начин изаберу нову мањинску владу, постаје јасно да су нови избори једини начин за разрешење најтеже политичке кризе у новијој историји Црне Горе, коју су нам приредили ‘авангардни’ хазардери“, поручили су из Владе.

По Уставу Црне Горе, Скупштини може престати мандат пре времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата парламента и то на предлог председника Црне Горе, Владе или најмање 25 посланика.

Одлука о скраћењу мандата доноси се већином гласова свих посланика.

У члану 84. Устава пише да мандат Скупштине траје четири године. Скупштини може престати мандат пре времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата Скупштине.

Ако мандат Скупштине истиче за време ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање.

Међутим, у члану 92 Устава Црне Горе наводи се када се Скупштина не може распустити.

„Скупштина се не може распустити за време ратног или ванредног стања, ако је покренут поступак гласања о неповерењу Влади, као ни у прва три месеца од конституисања и три месеца пре истека мандата“, стоји у Уставу.

Из Владе су за Портал РТЦГ рекли да ова уставна одредба не може да се доведе у везу са актуелном ситуацијом, имајући у виду да се не ради о распуштању Скупштине.

Влада Црне Горе у првом сазиву – Фото извор: Балканист/Игор Дамјановић

Министарство просвете: Издаја се памти дуже од херојства

Поводом актуелне политичке ситуације у Црној Гори огласили су се и из Министарства просвете те земље.

„Глас народа треба најјаче да чују они којима је он указао поверење. Играње изборном вољом већине грађана кошта скупо оне који то покушају. Историја нас учи да се издаја памти дуже чак и од херојства. ‘Част и брука живе довијека!’“, написали су на званичном Твитер налогу тог Министарства.

Министарство финансија: Ескобар подржао Владу Црне Горе

Црногорско Министарство финансија и социјалног старања саопштио је данас да је специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар у разговору с министром Милојком Спајићем изјавио да САД подржавају актуелну Владу Црне Горе, све док она буде посвећена евроатлантском путу и бескомпромисној борби против криминала и корупције и економском бољитку грађана.

Хитна седница Владе Црне Горе, разматра се скраћење мандата Скупштине

Влада Црне Горе на електронској седници, која је у току, разматра могућност покретања иницијативе за скраћење мандата Скупштини Црне Горе.

На дневном реду се наводи да је предлог одлуке о скраћењу мандата парламенту доставио премијер Здравко Кривокапић.

По Уставу Црне Горе, Скупштини може престати мандат пре времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата парламента и то на предлог предсједника Црне Горе, Владе или најмање 25 посланика.

У члану 84. Устава пише да мандат Скупштине траје четири године. Скупштини може престати мандат пре времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата Скупштине.

Ако мандат Скупштине истиче за време ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање.

Одговор из УРА Демократама: Ви сте против чланства у ЕУ

Потпредседница Грађанског покрета УРА Јована Маровић сматра да су Демократе против чланства у Европској унији, те да је узалуд њихово објашњење наводних разлога због којих шест месеци, како наводи, нису желели да подрже именовање Тужилачког савета.

Маровић истиче да је јавности јасно да су се Демократе руководиле другим интересима, те да су позиционирање и заузимање места у извршној власти ставили испред борбе против корупције и организованог криминала.

„А рачуница је јасна, кад нема резултата у владавини права, нема чланства у ЕУ. Демократе су, дакле, против чланства у ЕУ“, саопштила је она.

ДПС: Кривокапићева влада ће пасти

Портпарол и посланик опозиционе Демократске партије социјалиста Андрија Николић убеђен је у пад актуелне црногорске владе, јер, како каже, сагласност парламентарне опозиције о томе је постигнута још раније, а сада су им се у томе придружили ГП УРА и Цивис.

ДПС ће, каже Николић, подржати мањинску владу, коју је иницирао ГП УРА потпредседника актуелне владе Дритана Абазовића, када виде њену структуру и предвиђено време трајања.

„Убеђен сам да ће ова влада пасти. Убеђен, јер смо сагланост раније постигли у опозицији, потребан нам је био само један глас, а сада су се појавили УРА и Цивис. Мислим да ће пад владе бити почетак оздрављења ситуације у Црној Гори“, навео је Николић.

Протести у Подгорици против иницијативе Дритана Абазовића о рушењу Владе

УРА: Лажне објаве круже друштвеним мрежама

Из ГП УРА саопштено је да су лажне објаве које су кружиле друштвеним мрежама, а у којима потпредседник Владе Дритан Абазовић позива бираче да не обраћају пажњу на мреже и своју партију назива авангардом.

„Похвала за покушај креативности фотомонтаже и покушај домишљатости текста, али ипак морамо разочарати многе јер је реч о лажним објавама које круже друштвеним мрежама“, навели су из УРА.

Демократе: Мањинска влада била би играчка ДПС-а и мафије

Нико данас нема дилему да би мањинска влада била само краткотрајна играчка ДПС-а и мафије, и да је њено стварање плод најјасније политичке корупције. Међутим, нека се издајници не надају; неће им поћи заруком. Спречили смо покушај избора Тужилачког савета по мери црногорске мафије и обезбедили независан Тужилачки савет, због чега сад издајници руше Владу како би спасили носиоце организованог криминала и корупције, наводи се у реаговању Демократа Црне Горе на изјаве посланице ГП УРА Јоване Маровић.

Демократе Црне Горе истичу да је и њој јасно да им је у целој причи издаје воље грађана Црне Горе и спасавања мафије остало само да се служе лажима. Та, како кажу у саопштењу, групица политичких аматера покушава на све начине да дезавуише јавност.

„Већ неко време као покушај оправдања за издају упорно пласирају лажи како су Демократе ‘условиле изгласавање Тужилачког савета реконструкцијом Владе’. Покушавају на све начине да дезавуишу јавност, само им је проблем то што свако зна да је то обична гомила лажи. Баш као и свака друга прича коју нервозно ових дана, у комеморативној атмосфери, покушавају саопштити грађанима Црне Горе, због корупције којој су, према сопственом признању, склони. Грађани су давно прозрели и развластили некад јаки ДПС, па је илузорно да не виде о чему се ради у акцијама групице политичких аматера који су путем највеће издаје грађана ушли у пројекат спасавања мафије“, наводи се у реаговању Демократа на изјаве посланице ГП УРА Маровић.

Како додају, „нико данас није луд да поверује у причу људи, који нити имају поверење, нити су навикли да рачуне полажу грађанима, да ће се на подршци криминогеног ДПС-а градити владавина права, реформе судства и тужилаштва, постизати праведни епилози бројних криминалних и корупционашких афера ДПС-а, донети и спроводити Закон о пореклу имовине“.

„Сад издајници руше Владу како би спасли носиоце организованог криминала и корупције. Храбро, нема шта! И на крају, издајници су дужни да грађанима Црне Горе јасно саопште ко им је понудио 21 милион евра“, наводи се у реаговању Демократа.

Потврђено – ускоро иницијатива за разрешење Бечића

У наредних неколико дана покренућемо иницијативу за разрешење председника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића, потврдио је председник Либералне партије Андрија Поповић.

„Ми, потписници предлога да се гласа о неповерењу 42. Влади Црне Горе ћемо покренути процес разрјешења председника Скупштине Црне Горе господина Бечића, као логичан демократски чин“, казао је Поповић за ТВЦГ.

Кратка и јасна порука Бечића

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић објавио је на Фејсбуку кратку и јасну поруку: „Нећу да издам народ ком служим“.

Председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић током предизборног скупа 2015. (Фото: Демократска Црна Гора/ИН4С)

„УРА од 30. августа планирала заокрет“

Посланик Демократског фронта и потпредседник Демократске народне партије (ДНП) Драган Бојовић казао је да је ГП УРА „од 30. августа 2020. године, по свему судећи, планирала да учини овај „реформски“ заокрет, и да улети у топло наручје „прогресивног“ и „здравог“ ДПС-а“.

Он је у саопштењу навео и да је „УРА одлучила да се бори против корупције уз подршку оних који су до грла у корупцији“.

„УРА ће тобоже да нас уведе у Европу уз подршку ‘европског’ и ‘перспективног’ Ђукановића, Гвозденовића, Ивановића, Марковића. И, да чудо буде веће, баш са њима заједно хоће да бира и ‘деблокира’ правосудне органе. УРА је, већ од 30. августа 2020. године, по свему судећи, планирала да учини овај ‘реформски’ заокрет, и да улети у топло наручје ‘прогресивног’ и ‘здравог’ ДПС-а. За ову, све извеснију, издају грађана, којима су пре избора обећавали управо супротно, само су, изгледа, чекали погодан тренутак“, навео је Бојовић.

Нови протести против концепта мањинске владе, који је предложио потпредседник Владе Црне Горе и лидер ГП УРА Дритан Абазовић са странкама опозиције, најављен је и за вечерас у Беранама и Подгорици. У Подгорици је протест најављен за 19 часова, а у Беранама као и претходних дана у 18 часова испред зграде општине, пише портал подгоричког Дана.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова криза владе у Црној Гори – Абазовић скинуо маску!

* Обавезна поља