Председница Владе Србије Ана Брнабић одржала је у недељу увече у згради Владе тајни састанак председнице са посланицама Европског парламента Виолом фон Крамон и Тери Рајндке, а састанку је присуствовао и један од организатора Еуропрајда Горан Милетић, објавио је Јуропијан вестерн балканс (EWB).

Како сазнаје EWB, посланице Европског парламента стигле су у Београд где су пренеле поруку да ће велики број европарламентараца ипак доћи у Београд између 12. и 18. септембра, иако је Влада Србије најавила да ће отказати одржавање Европрајда.

Милетић је потврдио за Фонет да је у недељу одржан састанак са премијерком и европосланицама о Европрајду и о томе шта даље треба радити због намере државе да се шетња не одржи.

Он је рекао да то није ништа неубичајено, јер се редовно одржавају састанци са координационим телима и да је на састанку договорено да остану у контакту.

Према Милетићевим речима, организатори Европрајда су рекли да је неприхватљиво да се забрањује шетња, док је Ана Брнабић говорила о ситуацији у земљи, на шта су организатори истакли да то није разлог за отказивање скупа.

Упитн шта је била улога на састанку посланица Европског парламента, Милетић је рекао да су тражиле састанак због намере државе да забрани параду и да су дошле да разговарају о томе.

Иако је састанак са организаторима Европрајда најављиван за наредне дане, одиграо само дан након што је председник Александар Вучић најавио да ће ова манифестација бити отказана, пише ЕWБ.

После Вучићеве најаве у суботу уследиле су оштре реакције, а посланица Европског парламента Тери Рајнке послала је поруку да ће европарламентарци доћи у септмебру у Београд и пружила снажну подршку организаторима догађаја.

Ана Брнабић и Виола фон Крамон – Фото: Снимак екрана/youTube

Известилац за Србију у Европском парламенту (ЕП) Владимир Билчик рекао је за Н1 да се нада да ћемо у наредним данима и недељама имати много јаснију слику и да ће Европрајд у Београду ипак моћи да се организује и одржи. Додао је да се на то обавезала и премијерка, а сада мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић.

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро у писаној изјави за EWB рекла да ће Европска комисија помно пратити питање повезано са отказивањем Европрајда у Београду, додајући да се ЕУ нада да ће бити пронађен начин за његово мирно и безбедно одржавање.

Огласила се и мисија ЕУ у Србији.

„Европрајд већ дуги низ година заговара једнака права ЛГБТИQ особа широм Европе, дајући глас онима који су често дискриминисани због своје сексуалне орјентације. Ово су основна права за ЕУ и очекујемо да их наши најближи партнери поштују“, наводи се у саопштењу.

Мисија изражава жаљење што је Србија најавила да ће отказати или одложити Европрајд, након што је првобитно одлучила да буде домаћин у Београду овог септембра.

„Поздравили бисмо даља појашњења. Помно ћемо пратити ову тему. Надамо се да ће се наћи начин да се Европрајд одржи безбедно и у миру“, поручује Мисија ЕУ.


Извор: Н-1/РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Брнабић тајно о Европрајду – нема отказивања?!

* Обавезна поља