Председник Вучић је рекао да је донета одлука да неће бити Европрајда и да она неће бити мењана.

„Управо смо донели одлуку да се не одржи Парада. Може да зове Бајден мене или Брнабићеву, кога ког, могу звати Путин или Ердоган, неће бити промене одлуке“, подвукао је Вучић.

Председник је поручио да је о тој манифестацији разговарао и са министром унутрашњих послова, као и са премијерком Аном Брнабић, те да су се сагласили да је зарад очувања мира у земљи најбоље да се Европрајд не одржи.

Такође, Вучић је рекао да се о томе разговарало и са онима који подржавају Европрајд, као и са онима који су против њега.

Рекао је да разуме странце који се овде боре за своје интересе, али да не разуме људе из Србије који кажу да хоће баш да се прошетају и да виде да ли ће држава да их заштитити.

Вучић је рекао да „испада да држава треба да пусти хулигане да их пребију, како би онда могли да кажу како су били у праву када су рекли да држава није хтела да их заштити“.

Поводом најава организатора Параде и дела опозиције да ће упркос забрани шетати Београдом, Вучић је рекао да ће одлука Владе о забрани бити поштована и да се нико не игра са одлуком државе.

Вучић је додао да држава није срећна због забране тог скупа и још једном истакао да држава има сада важније проблеме, као што су КиМ и енергетика.

„Када имате све те проблеме и притиске око увођења санкција Русији, а знамо да не доносе ништа добро на нашем примеру јер смо били жртве тих санкција. Када све то имате долази до екстремизације политичке сцене, опозиција хоће у протесте зато што ће да буде забрањен Прајд, а неки су протестовали зато што није забрањен. И једни и други су протестовали против државе“, нагласио је Вучић.

Организатори: Парада ће бити одржана, биће 15.000 учесника

Активиста ЛГБТ+ заједнице Горан Милетић изјавио је да ће „Европрајд 2022“ сигурно бити одржан у Београду и да се очекује око 15.000 учесника. Он је истакао да ће бити одржане све манифестације које су већ испланиране за период од 12. до 18. септембра.

„Од манифестација на отвореном простору, шетња ће бити одржана 17. септембра, а два концерта на Калемегдану 16. и 17. септембра“, рекао је Милетић, који је један од организатора Европрајда.

Додао је да тренутно не постоји никаква забрана од стране државе, али да је могуће да власт донесе решење о забрани шетње и да опструише одржавање концерата.

„Не очекујем да ће полиција забранити скупове на отвореном јер за то не постоје законски разлози. Ми смо полицији пријавили шетњу. Уколико се наредних дана ипак донесе решење о забрани, ми ћемо се жалити МУП-у и Управном суду. Грађани су веома разочарани због најаве забране одржавања Европрајда и свакако ће се окупити у великом броју“, истакао је Милетић.

Нагласио је да, без обзира на изјаве председника Србије Александра Вучића о Европрајду, нико од високих гостију из иностранства није отказао долазак у Београд и да се сваки дан најављују нови гости који сада хоће да дођу на Европрајд из солидарности.

„Однос власти према Европрајду испровоцирао је велики број људи и сада очекујемо да ће манифестацији присуствовати већи број учесника него што је било планирано. На дан шетње очекујемо око 15.000 људи“, казао је Милетић.

Он је демантовао наводе с друштвених мрежа да ће учесници Европрајда обилазити манастире и школе.

„Организатори Европрајда су свесни да ситуација у земљи није најсјајнија, да постоје напетости, али да то не може бити оправдани разлог за евентуалну забрану Параде поноса. Очекујемо да ћемо наредних дана разговарати с врхом власти и да ћемо се договорити како да манифестација протекне у најбољем реду“, закључио је Горан Милетић.

Парада хомосексуалаца у Београду, као једна од вредности за коју се залажу аутошофинистичке снаге у Србији, 17. септембар 2017. – Фото: Танјуг/Димитрије Голл

Блинкен јавно позвао Србију да омогући Европрајд

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Србију да омогући одржавање Европрајда.

„Слобода мирног окупљања и изражавања су суштинске компоненте здраве демократије“, навео је између осталог Блинкен на Твитеру, додавши да су права припадника ЛГБТQИ+ људска права.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да Европрајд неће бити одржан и да промене те одлуке неће бити, макар га звао и сам амерички председник Џозеф Бајден.

Немачки медији о отказивању Европрајда

„Најавом да се Европрајд неће одржати у Београду, председник Вучић иде низ длаку православних и десничарских националистичких кругова”, оцењује берлински лист Тагесшпигел.

Највећа немачка агенција дпа преноси вест да је председник Александар Вучић најавио отказивање Европрајда, али да су организатори одмах саопштили да ће шетња бити одржана, те да српске власти немају права да је забране.

„Српски председник Александар Вучић образложио је одлуку (о отказивању) тренутним кризама у земљи, међу њима трзавицама са суседним Косовом. Рекао је да је у договору са премијерком Аном Брнабић, која и сама живи са партнерком, донета одлука да се откаже прајд”, јавља дпа.

У извештају агенције, који преносе бројни велики портали попут Шпигела и Цајта, наводи се да су претходно „радикалне десничарске организације и представници Српске православне цркве стварали атмосферу против манифестације”.

Подсећа се да Србија треба да буде прва земља југоисточне Европе где се одржава европски прајд, који постоји од 1992. године.

Берлински лист Тагесшпигел подсећа на литију и претње које је упутио владика Никанор, који је рекао да је спреман и да узме оружје због одржавања парада.

„Председник Вучић се дистанцирао од тога у једном обраћању. Сада је најавом да се Европрајд неће одржати у Београду пак делао низ длаку православних и десничарских националистичких кругова”, оцењује лист.

Како наводи лист, „Србија је једна од ретких земаља која у лику Брнабић има отворено лезбејску шефицу Владе, која уз то са партнерком заједнички подиже дете. Но истополни парови у Србији не могу да региструју партнерства нити да склапају бракове”.

„Уз то је ЛГБТИ заједница у земљи суочена са многим табуима, предрасудама и насиљем. У једној анкети коју су 2020. спровеле организације за људска права Идеас и Глиц, скоро 60 одсто испитаних припадника сексуалних мањина рекло је да има искуства са физичким или психичким малтретирањем”, подсећа Тагесшпигел.


Извор: Танјуг, Н-1, Директно

Оставите коментар

Оставите коментар на Препуцавања око Прајда – Хоће или неће?

* Обавезна поља