Ron-Pol-AP-irak-iluСједињене Државе се налазе на прагу „катастрофалне економске кризе“, изјавио је амерички политичар и бивши члан Представничког дома САД Рон Пол у интервјуу телевизији CNBC.

По његовом мишљењу, разлог за то ће бити пуцање доларског економског „мехура“, то јест ситуација у којој ће се велике количине хартија од вредности продавати по цени која ће бити далеко од стварне вредности због високе потражње за њима. Пре или касније такав мехур „пукне“, што доводи до негативних економских последица.

Упркос томе што је, према подацима CNBC, индекс америчког долара, који одражава динамику америчког долара у односу на валутну корпу, достигао максималне показатеље у последњих 12 година, то, по речима Рона Пола, не значи да је долар снажна валута. Долар је снажан само у поређењу са другим валутама.

„Ту се не ради толико о томе да је долар снажна валута, колико о томе да друге валуте не стоје боље – објашњава Пол. – Основни показатељи су јако лоши. Када више од половине становника једва саставља крај с крајем, може се говорити о томе да је привреда у лошем стању“.

Бивши конгресмен није могао да предвиди када ће се тачно догодити „пуцање доларског мехура“, али је уверен да ће се то догодити „брзо и за многе неочекивано“.

Урушавање долара, а затим и тржишта хартија од вредности, по његовом мишљењу, догодиће се након што Федералне резерве САД почну да повећавају каматне стопе, а то би, по мишљењу неких аналитичара, могло да се догоди „касније ове године“.

Пол је истакао да важну улогу у процени економске ситуације игра и психолошки фактор уверености. У овом тренутку не постоји увереност да треба инвестирати средства у САД, упркос снажном тржишту, сматра амерички политичар.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Предстоји брзо урушавање долара

* Обавезна поља