budjave-torte.gifКРАГУЈЕВАЦ – Полиција је покренула истрагу с намером да утврди ко је све учествовао у препродаји више од 18.000 торти које су, по налогу Републичке санитарне инспекције, морале бити уништене на централној градској депонији у Јовановцу, саопштио је на јучерашњој конференцији за новинаре начелник Полицијске управе Крагујевац Горан Живковић.

Према његовим речима, циљ истраге је да се утврди одговорност свих оних који су учествовали у извршењу „читавог спектра кривичних дела”. Проблем је, како је појаснио, то што полиција није на време обавештена о догађају који је „узнемирио читаву крагујевачку јавност”.

– Да је полиција на време обавештена, лакше бисмо прикупили доказе и утврдили чињенице. Овако ће нам бити теже, пошто смо о догађају сазнали тек после недељу дана – рекао је Живковић, напомињући да су торте на депонију у Јовановцу довезене 24. децембра, а да је он тек 2. јануара увече обавештен о целом случају, и то од градоначелника Крагујевца Радомира Николића.

Да ствар буде интересантнија, и сам градоначелник је о овом догађају „сазнао случајно”. Николић јуче новинарима није рекао ко му је пренео информације о тортама које су са депоније у Јовановцу завршиле на крагујевачким улицама, али је нагласио да их није добио од надлежних, то јест од директора „Чистоће” Дејана Раонића.

На наше питање да ли ће директор Раонић бити смењен, градоначелник Николић је одговорио да је то питање за надзорни одбор комуналног предузећа које управља централном градском депонијом.

– Не желим да вршим никакав притисак, поготово не на надзорни одбор предузећа који треба да се изјасни о овом случају – изјавио је први човек Крагујевца, поручивши да би оставка Дејана Раонића била „његов морални чин”.

На јучерашњој конференцији у градској скупштини новинарима су предочени делови снимака које су 24. децембра забележиле сигурносне камере на депонији у Јовановцу. На снимку се види да је шлепер с тортама стигао око 13 сати, а да су се први препродавци, са својим превозним средствима, на истом месту појавили већ око 15 сати.

– Све је било добро организовано. Препродавци су, како ствари стоје, врло брзо обавештени о приспећу „пошиљке”. Колико знам, ово није први пут да се овако нешто дешава, али је свакако последњи – казао је градоначелник Крагујевца, нагласивши да се на снимку види како торте с депоније одвози и један камион „Чистоће”.

Понашање надлежних у „Чистоћи”, који су о крађи око 13 тона торти ћутали недељу дана, за начелника крагујевачке полиције је „непојмљиво”. Тим пре што је, како је навео у својој изјави, реч о случају који је могао да угрози здравље великог броја људи.

Живковић јуче није могао да каже да ли су торте које су морале бити бачене и затрпане на депонији у Јовановцу продаване само у Крагујевцу или у још неком граду, али је поручио да ће бити испитани сви који су у томе учествовали, као и руководиоци овдашње „Чистоће”.

– На седници Градског већа у суботу директор „Чистоће” је рекао да је реч о организованој криминалној групи. Ако је то тако, зашто нас о томе није одмах обавестио. То питање ће му бити постављено у истрази – објаснио је Живковић.

На питање зашто је своја сазнања о догађају обзнанио тек на суботњој седници Градског већа, 3. јануара, Дејан Раонић нам је у телефонском разговору рекао да је „претходно морао да погледа снимак сигурносних камера и утврди шта се тачно догодило”.

– Против одговорних радника одмах сам покренуо дисциплински поступак, а после одгледаних снимака сам обавестио и Градско веће и полицију – саопштио нам је директор „Чистоће”, који јуче није желео да каже хоће ли поднети оставку.

С посла је већ суспендовано десет радника „Чистоће” који су 24. децембра „подигли рампу” у Јовановцу, а крагујевачка полиција, према речима начелника Живковића, могла би да заплени сва возила у власништву препродаваца који су десертом с депоније трговали на црно.

Торте продаване за 50 динара

Одвожење торти са крагујевачке депоније: снимак сигурносне камере

Полиција испитује на којим су све локацијама у граду продаване торте с депоније у Јовановцу, саопштио је на јучерашњој конференцији за новинаре начелник ПУ Крагујевац Живковић. Полиција, како је рекао, треба да утврди и колико се тачно торти нашло на улицама, у илегалној продаји. Он је додао и да су о овом случају обавештени и директор полиције и министар унутрашњих послова.

Према до сада расположивим информацијама, Крагујевчани су једну такву торту предузећа „Пета гама” могли да купе и за 50, највише 200 динара. Иначе, предузеће чије је торте требало да буду уништене на депонији у Јовановцу поштовало је све процедуре предвиђене у оваквим случајевима, пошто им се изненада покварио фрижидер у коме су чувани слаткиши намењени извозу.

Тортама није истекао рок, биле само мало буђаве

Према подацима крагујевачког Института за јавно здравље, тортама с депоније у Јовановцу није истекао рок употребе, али су оне морале бити уништене пошто се на њима, после непредвиђеног одмрзавања, ухватила буђ. Иако је новогодишње славље прошло, Клиничком центру се до сада није јавио ниједан Крагујевчанин са здравственим тегобама. Опасност, међутим, није прошла, упозоравају овдашњи здравствени радници, који суграђанима саветују да баце све сумњиве торте које су, можда, оставили за предстојећи Божић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Буђаве торте као слика српске стварности

* Обавезна поља