medvedev10МОСКВА– Руски премијер Дмитриј Медведев поручио је шефу Гаспрома Алексеју Милеру да пажљиво прати колико гаса узима Украјина.

Директор Гаспрома није искључио могућност да Украјина, у којој је све хладније, почне недозвољено узимање гаса из транзитног цевовода због тога што није на време напунила своја подземна складишта у потребном обиму.

Милер је рекао да је украјинска страна платила аванс за испоруку гаса у јануру од 150 милиона долара.

„С обзиром на чињеницу да је Украјина у децембру значајне количине гаса узимала из сопствених подземних складишта, она ниије узела количине које је унапред платила за испоруке у децембру. Од милијарду кубних метара гаса Украјина је узела око 50 одсто.

Према томе, узимајући у обзир аванс за јануарске испоруке, количина на коју Украјина има право овог месеца износи око једне милијарде кубних метара, објаснио је Милер, оценивши да то и није тако много, јер је у Украјини све хладније и да је обим дневног преузимања гаса у јануару у односу на децембар удвостручен.

Милер није искључио могућност да Украјина почне недозвољено узимање гаса из транзитног цевовода. Према његовом мишљењу, ризик постоји због тога што Украјина није на време напунила своја подземна складишта у потребном обиму.

Алексеј Милер: Могуће недозвољено преузимање гасау транзиту од стране Украјине

Председник Гаспрома Алексеј Милер изјавио је да је наступањем мразева вероватноћа недозвољеног преузимања руског гаса од стране Украјине повећана. Он је ово изјавио на састанку са премијером Русије Дмитријом Медведевим.

Премијер РФ је истакао да је Москва заинтересована за то да Украјина буде поуздан партнер.

„Али то о чему ви говорите у најмању руку наводи на размишљање како ће се развијати ситуација, треба пажљиво пратити како се преузима гас у Украјини,“ – рекао је премијер.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Медведев са Милером о испоруци гаса Украјини

* Обавезна поља