bzezinski 02Сарадња Русије, Сједињених Држава и низа другиг земаља, подсећа амерички политичар, довела је до решења веома комплексног питања — иранског нуклеарног програма. Након тога, можда је неко помислио да ће следећа фаза бити решење сиријског проблема уз помоћ таквих учесника као што су Русија и Кина, пише Бжежински.

Уместо тога, Москва је кренула у војну кампању која се изводи без политичке и тактичке сарадње са САД — главном страном силом која предузима слабе покушаје да смени Башара Асада, наводи се у чланку.

Бжезински сматра да Русија, можда, жели да нагласи политичку слабост Америке. С тим у вези, сада се под знак питања налази ауторитет Сједињених Држава код земаља Блиског истока.

У догађајима који се брзо развијају, сматра аутор чланка, Вашингтон има само једну реалну могућност да заштити своје интересе — да убеди Москву да Русија треба да престане са извођењем војне операције која негативно утиче на амерички ауторитет у блискоисточном региону.

„Русија има пуно право да подржава господина Асада ако то жели. Међутим, свако понављање протеклих догађаја треба да буде праћено контрамерама САД“, сматра бивши саветник амеречког председника.

Збигњев Бжежински наводи да је потребно убедити Русију да заједно ради са Сједињеним Државама и да заједно дођу до решења сиријске кризе — проблема који се не ограничава интересима неке државе.

„Ако се то деси, чак и ограничена америчко-руска сарадња на Блиском истоку може довести до даљег позитивног развоја догађаја“, закључује у свом чланку за Financial Times Збигњев Бжежински.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Бжежинском се не свиђа интервенција Русије

* Обавезна поља