podgorica-protest-amfilohije„Ова и оваква Црна, то је дрљевићко-титоистичка Црна Гора. На томе се не може градити будућност Црне Горе“, казао је, између осталог, митрополит СПЦ Амфилохије на протесту ДФ испред Скупштине Црне Горе.

„Нема разлога полиција да стоји овде и кажите онима који су вас поставили да тамо другде где се уништава, пљачка, отима и уништава Црна Гора и њен образ, тамо треба да оде полиција, а ови људи су људи слободе, слобода их је родила и они хоће да на тој слободи граде будућност“, поручио је Амфилохије.

Према његовим речима, уместо да се прихвате једнаке поделе добара свима, они су се удружили са европским криминалом и сада су за демократију и буржоазију против које су ратовали.

„Све оно што је народ саградио, то су све сад пустовине. Где је Обод, Кошута, Дакић? У каквом су стању КАП и Жељезара, коме она припада. Оно што је народ стварао, то је нестало. Није нестало, ми сада имамо милијардере, који са милијардерима европским и америчким то разграђују. А на другој страни имамо сиротињу. ‘Није то добро’, каже Свети Петар. Не гради се на томе будућност Црне Горе“, казао је митрополит, „Права Европа је дантеовска, а не ова која је бомбардовала Црну Гору, не тако давно.“

Митрополит је пред Скупштином казао и да га “кривомозгићи називају окупатором”.

“Ко је тај који ме проглашава народним непријатељем? Ви знате да је овде већ педесет година владала комунистичка идеологија – да су се макар прихватили тога што је добро из те идеологије која се темељила на љубави, подели добара и једнакости међу народима. Они су се сад удружили са европским криминалом и они су сад за демократију и буржоазију”, додао је.

Амфилохије је рекао да му је, када је грађен Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, нуђено да се учлани у ДПС.

“Мени је васиона мала, а не да ме упишете у мали ДПС”, рекао је вечерас Амфилохије.

Иако је било најављено да Амфилохије неће говорити на скупу, митрополит је одлучио да се обрати окупљенима. Он је рекао да његово појављивање није мешање у политички и јавни живот, већ „брига о души народа и слободи“.

„Опет ће рећи ево га Амфилохије, опет се бави политиком“, а ’96. сам чак и у пиштаљку свирао заједно са студентима Београдског универзитета“, казао је Амфилохије на почетку обраћања.

„Министар за људска и мањинска права Суад Нумановић је донео закон о црквама и верским заједницама да се црквена лица не мешају у политички и јавни живот, али ово је брига о души народа и о слободи. Ако је цар Константин дао слободу вере, у 21. вијеку имамо забрану вере јер Закон о слободи вероисповести је и по свом називу нечовечан, понижава и гази установе хришћанске цркве. Ја не припадам овој верској заједници. Ја припадам само мојој цркви“, поручио је Амфилохије.

Лидер ДФ Андрија Мандић захвалио се Амфилохију и казао да „им је много значило што је био вечерас са њима“. Мандић је Амфилохију поклонио пиштаљку и шатор, као „симбол протеста ДФ-а“.


Извор: Вијести

Оставите коментар

Оставите коментар на Амфилохије на протесту у Подгорици

* Обавезна поља