ceda brada 2Привредни суд у Панчеву покренуо је, 13. јула ове године, претходни стечајни поступак у предузећу „Силоси” у Ковину, у власништву компанија „Агропослови” и СХСФ, иза којих стоје лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић и његова супруга Јелена, сазнаје „Политика”.

Суд је предстечајни поступак отворио на предлог Марфин банке из Београда. Истовремено, суд је забранио располагање имовином „Силоса”, а Агенција за привредне регистре је, 12. августа, избрисала име Јелене Јовановић као директора и законског заступника тог предузећа.

У образложењу захтева за предстечајни поступак, Марфин банка навела је да је „Агропословима”, 24. новембра 2014, одобрила краткорочни кредит од 200.000 евра у динарској противвредности. Да би добили тај кредит, власници су ставили хипотеку на целу имовину ковинских „Силоса”.

Осим „Агропослова”, који су били „корисник (кредитне) линије”, као „солидарни дужници” у уговору су наведени „Силоси” из Ковина, друштво са ограниченом одговорношћу СХСФ из Београда, али и Чедомир и Јелена Јовановић. Није познато на коју су имовину хипотеку за добијање кредита ставили главни дужник „Агропослови”, ни фирма СХСФ, нити Јовановићи као „солидарни дужници”.

У решењу Привредног суда у Панчеву – у које је „Политика” имала увид – пише да „корисник линије и солидарни дужници нису благовремено испуњавали обавезе по наведеном уговору”, због чега им је Марфин банка, 7. априла 2015, послала опомену, којом их је позвала да уплате доспели новац.

По наведеном уговору, укупне доспеле обавезе дужника, на дан 31. маја 2015, износе 24.911.635,90 динара. Из тога произлази да „Агропослови” супружника Јовановић, од новембра 2014. до јула ове године, нису уплатили ни динар за отплату кредита, будући да динарска главница износи око 200.000 евра, колико је, по банци, износио и кредит.

Марфин банка покушала је да дуг од предузећа у власништву Јовановића наплати са њихових рачуна, али то није могла да учини зато што су ти рачуни већ били блокирани. Провером података, банка је дошла до сазнања да је „дужник потпуно обуставио сва плаћања у непрекидном трајању од 30, односно 120 дана, на дан подношења предлога” о отварању предстечајног поступка у ковинским „Силосима”.

Будући да код дужника „постоји трајнија неспособност плаћања”, што је, по закону, један од разлога за стечај, Марфин банка сматра „да су се стекли услови за покретање претходног стечајног поступка, у којем ће се утврдити постојање стечајних разлога”, пише у решењу Привредног суда у Панчеву.

Čeda 4

Рочиште на којем ће се водити расправа о томе да ли су испуњени услови за стечај у ковинским „Силосима” заказано је пред панчевачким судом за 31. август. „Агропослови”, које води Јелена Јовановић и фирма СХСФ, у којој је један од већинских власника Чедомир Јовановић, постали су готово стопроцентни власници ковинских „Силоса” у јуну 2013.

Својевремено су поједини таблоиди писали да је Чеда искеширао „300.000 евра за силосе”. Прецизније, за нешто више од 30 одсто акција ковинских „Силоса”, „Агропослови” су платили 33.542.958 динара, што је било око 304.935 евра. Да је брачни пар Јовановић у лето 2013. постао власник 99 одсто акција ковинских „Силоса”, листу „Курир” тада су потврдили, не без поноса, у Либерално демократској партији: „Јовановићи су задовољни постојећим пословима и да се фирма шири”.

Неименовани извор из ЛДП тада је рекао да су Јовановићи „новац обезбедили кредитима код комерцијалних банака, нису добили никакву помоћ државе. Задовољни су пословањем, то им омогућава да помажу и друге, па су тако, пре два месеца, у марту, народним кухињама на Косову и Метохији поклонили 25 тона брашна”.

На званичној интернет страници, „Агропослови” су се похвалили да су ковинске „Силосе” преузели у жељи да улажу у агробизнис и „поврате поверење у квалитетну пословну етику”. „Преузимањем ’Силоса’ под окриље компаније ’Агропослови’, стање се знатно стабилизовало. Већина дугова је исплаћена… Уложена су знатна средства… У врло кратком временском периоду враћен је некадашњи сјај силоса… Компаније које су указале поверење велики су извозници. Неке од њих су ’Агротрејдинг’, ’Ваит’, ’РДМ Стевановић’, ’Викторија логистик’”, пише на сајту „Агропослова”.

Штампа је, међутим, писала да су „Агропослови” каснили пуних годину дана са уплатом новца за преузимање већинског пакета акција „Силоса”, који су преузели у фебруару 2011. „Пуну купопродајну цену за ову приватизацију исплатили су Агенцији за приватизацију у фебруару ове године, док су на име затезне камате због кашњења држави уплатили додатних 8,5 милиона динара”, писао је 2012. таблоид „Ало”, примећујући да су за исту суму „Агропослови” оштетили државу при закупу силоса у Јакову.

Ковински „Силоси”, који су 2010. године исказали губитак од 94 милиона динара, у следеће две године – након што су већинско власништво преузели „Агропослови” – пословали су с добитком. У 2011. с нешто мање од шест, а 2012. од око 1,8 милиона динара.

Пошто су у лето 2013. власништво над „Силосима” преузели у потпуности, а нарочито после задуживања код Марфин банке, у новембру прошле године, пословна кола супружника Јовановић и фирми са којима су повезани кренула су, судећи по судбини ковинског предузећа, низбрдо. Тај пад временски се делимично подудара са изборним крахом ЛДП у марту 2014, када та партија није успела да уђе у наш парламент.

agroposloviЧеда продао „Агропослове“

Поводом текста „Фирма Чеде Јовановића у стечају” од 22. августа, у коме је писало да је Привредни суд у Панчеву покренуо, 13. јула ове године, претходни стечајни поступак у предузећу „Силоси” у Ковину, у власништву компанија „Агропослови” и СХСФ, иза којих стоје лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић и његова супруга Јелена”, председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић упутио је нашем листу писмо у коме се каже:

– Од 29. септембра 2014. године нисам власник „Агропослова”, које сам у складу са својим пословним интересима и законом продао. Сва документација којом се то лако доказује је јавна и доступна пред за то надлежним институцијама. Тог датума је у складу с интересима новог власника, који је куповином „Агропослова” преузео право и одговорност управљања фирмом, уведена институција супотписа, о чему такође постоји јавна и лако доступна документација. У складу с тада склопљеним уговором, моја супруга, као директор привредног друштва, преузела је обавезу очувања континуитета у раду искључиво оних послова које је потписом одобрио нови власник.

Да сте питали, сазнали бисте чињенице, уместо полуинформација које таблоидизују „Политику”, а брукају и вас и мене.

Апсолутно је нетачно да смо кроз пословање „Силоса” Ковин оштетили било кога, посебно не државу. У фебруару 2011. године, „Агропослови” су, у транспарентном поступку који је вођен пред Агенцијом за приватизацију, од претходног власника преузели АД „Силос” Ковин и то тако што су у потпуности измирили све обавезе према пословним партнерима „Силоса” Ковин, исплаћујући уз то и сва дуговања претходног власника према Агенцији за приватизацију. У следећем кораку смо од Агенције затражили да нам омогући превремену отплату укупне купопродајне цене. Дакле, ни на какав начин нисмо оштетили државу, већ је држава остварила све своје интересе најефикасније и у потпуности.

silos-kovinАД „Силос” Ковин смо преузели као предузеће с великим губицима и мањком робе. Током периода нашег власништва консолидовано је пословање, мањак робе је надокнађен, а добит расте из године у годину. У овом тренутку, „Силос” Ковин бележи најбоље пословне резултате у региону. Обавезе које имамо на основу датог јемства не могу нити утичу на редовно пословање и биће регулисане као и све досадашње. То су ствари које говоре више о мом кредибилитету од погрешно интерпретираних чињеница и чистих лажи које су представљене као чињенице.

Током периода у којем су „Агропослови” били у мом власништву, све обавезе према пословним партнерима, а посебно према кредиторима, у потпуности су и у складу с прецизно утврђеним правима и обавезама апсолутно поштоване. То важи и у случају кредита за обртна средства Марфин банке, који је „Агропословима” доспео на наплату  11 месеци пошто сам из њих изашао.

Током трансформисања пословања сви дотадашњи запослени, односно сви пословни партнери „Агропослова”, у потпуности су обезбеђени и заштићени, тако што им је омогућен рад с компанијом у којој сам наставио своје пословне активности. Обавезе које су створене током мог периода власништва над „Агропословима” су у потпуности преузете, измирене или се измирују у складу с договорима који поштују обостране интересе – каже се у реаговању Чедомира Јовановића.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Чеда Јовановић – стечај и реакције

* Обавезна поља