milan-kovacevicДва дана после смрти др Милана Ковачевића у притворској ћелији Хашког трибунала, његов бранилац др Душан Вучићевић обавестио је португалског судију Алмира Родригеза, одређеног да у име Трибунала истражи смртни случај, о намери да присуствује свим саслушањима која ће уследити поводом тога. Из Чикага где живи одмах је допутовао у Хаг и суочио се са низом препрека и чињеница на основу којих је закључио да је Хашки суд, уместо да пружи медицинску помоћ, др Ковачевића послао у смрт.

– Милан ми је био друг, колега са студија медицине у Београду, на крају клијент а изнад свега пријатељ. Приликом моје посете рођацима у Чачку 1997. године, чланови породице Пантовић из оближњег села Милићеваца, чији је др Ковачевић био зет, обавестили су ме да је ухапшен и пред Трибуналом оптужен за геноцид, први од хашких притвореника. Одмах сам разговарао са његовом супругом Љубицом која је била у Приједору а затим и отишао у Холандију код Милана који је, иначе, на почетку рата у Босни био директор Медицинског центра у Приједору и заменик председника Кризног штаба те општине – каже за „Политику” др Вучићевић.

Још чува документа о том случају који је, показало се, отворио тужни низ српског страдања у међународним затворима, на којем је од пре недељу дана и генерал Миле Мркшић, некадашњи командант војске РСК, који је у Португалу преминуо од рака, на издржавању казне изречене у Хагу.

Др Вучићевић је Ковачевићеву смрт могао да истражи и као лекар и као адвокат, пошто је током медицинске каријере у Чикагу тамо завршио и правни факултет.

– Судији Родригезу сам документовао да сам овлашћен да испитам разлоге, околности и могућу умешаност појединих лица и субјеката под сумњом да нису помогли мом клијенту. Захтевао сам да присуствујем саслушањима свих затворских чувара који су били у смени између 31. јула и 1. августа 1998. кад је Милан преминуо, као и саслушању притвореника из ћелија на истом спрату, Блашкића из Хрватске, Делића из БиХ, Тадића из Републике Српске и Тонга из Руанде – истиче Вучићевић и додаје да се са Родригезом срео у Хагу два дана после Миланове смрти и одмах се суочио са великим проблемом.

– Тада сам схватио да Трибунал оклева и не жели да омогући професорима судске медицине у Холандији да обаве обдукцију покојног Ковачевића. Зато сам заједно са Милановим сином Љубомиром и братом, сада покојним Богданом, одлучио да отпутујемо у Приједор без прихватања посмртних остатака, ако се обдукција не обави.

Kovaccevic-KROP

Лекар и адвокат из Илиноиса тврди да је Хашки трибунал већ био загазио у лаж: „Знао сам да Трибунал то неће моћи да дозволи, јер би цео свет брујао да смо их бојкотовали због намере да прикрију узрок смрти. Наиме, дан након што је преминуо објавили су да је Милан умро од инфаркта срца. Ја сам поставио дијгнозу и пре него што сам кренуо из Чикага, разговарајући телефоном са затворским лекаром у Шевенингену. Кад сам наредног дана стигао тамо, уверио сам се да сам био у праву. Милан је био бео као чаршав којим су га покрили и то је био сигуран знак тоталног искрвављена. Значи, умро је од прскања аорте, што је обдукцијом и потврђено. Објава разлога  његове смрти била је лаж и увреда за све које желе истину, али од тог наопаког суда није ни требало очекивати боље. Они реагују само ако страхују да ће светска штампа нешто објавити”.

Поред писма судији Родригезу, др Вучићевић нам предочава и службене поруке које је упутио холандском доценту Герту ван Ингену, који је обавио обдукцију.

– Обдукцији је присуствовао и др А. Ц. Хант као експерт Уједињених нација, и стално се мувао око мене. Рекао сам му да то не ради јер хоћу да се крећем по обдукционој сали и све видим, а он рече да су га у Секретаријату Трибунала замолили да пази на мене да се не бих онесвестио – каже наш саговорник.

Др Вучићевић је са једним бањалучким патологом, који је у Холандију тада допутовао на његов захтев, добио право да отвори самицу у којој је Ковачевић тамновао и завршио живот:

– Била је препуна доказа да је Милан знао да умире. Разбио је свој будилник, поломио две четкице за зубе, нагазио на тубу зубне пасте, поломио оловке и поцепао сва документа која сам

му ја дао да чита. Било је то шокантно сведочанство о сатима и сатима мучења једног човека – истиче Вучићевић, настављајући причу о томе шта се догађало последње ноћи живота др Милана Ковачевића.

– Прекопута његове ћелије био је притворен Расим Делић, оптужен за злочине против Срба. Сазнао сам да је он слушао како Милан сатим дозива у помоћ и пред зору запретио командиру страже да ће, ако не отвори Србинову ћелију, он провалити своју и на леђима носити Ковачевића у болницу. Командир је узвратио: „Ако то урадиш, испалићу ти метак у чело”.

Закључујући, др Вучићевић каже: „Одмах сам видео да је судија Родригез постављен не да би обавио истрагу, већ са задатком да прикрије стварни узрок Миланове смрти. И поред свих интервенција, комплетан записник обдукције, са фотографијама, добио сам тек шест месеци касније, и из тог материјала сваки лекар може да види да би благовремена операција спасила живот др Милану Ковачевићу”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хаг лагао о смрти др Милана Ковачевића

* Обавезна поља