Cedomir-JovanovicБЕОГРАД – Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић поновио је данас да сноси сву одговорност за неуспех те странке на парламентарним изборима 16. марта, али да он није „човек који подноси оставке“ и да и даље жели да ради посао којем је „посветио свој живот“.

Он је на данашњој седници Главног одбора ЛДП рекао да је неуласком ЛДП-а у Народну скупштину изгубила Србија „јер је та странка исписала програм Вучићеве владе, а нема прилику да га спроведе“.

„Имам разумевање за људе око мене који су то урадили, јер они осим тога нису имали могућност да покажу на који начин гледају на 16. март. Ја сам председник странке, а председник странке не може да је остави. Можда нам брод пушта воду са свих страна, али онда треба водити брод у мирну луку, довести га у ред, па питати све на броду шта мисле – хоће ли у дубоку воду или да остану у луци“, рекао је Јовановић.

Он је истакао да је око три одсто, колико је добио ЛДП на изборима, мера способности друштва да се понаша одговорно и да адекватно одговори на интересе читаве земље.

„Много је различитих погледа на оно што нам се десило. На ГО сам дошао јер је ово најбоље место на којем желим да будем. Дошао сам с вама да се договорим како ћемо зауставити слободни пад у којем се налазимо и како ћемо другима, не мислим на оне који се том паду радују, већ који од нас зависе, како ћемо им објаснити да је од тог пада ЛДП-а, који је велики, много већа наша обавеза“, рекао је Јовановић.

Он је рекао да је та обавеза она која је „исписала програм Вучићеве владе, али нема прилику да га спроведе“.

„Због њега ЛДП мора да постоји, јер је јасно да га он (Вучић) са (Борисом) Тадићем, (Ивицом) Дачићем, (Душаном) Петровићем и у овако подељеној Србији, упркос томе што жели, неће остварити“, поручио је Јовановић.

Према његовим речима ЛДП није пропао на исти начин као Демократска странка Србије, односно њен лидер Војислав Коштуница, „који је пропао јер није желео да се мења“.

Он је поновио да је ЛДП у изборе ушао посвећен Србији и пословима који треба да се ураде.

„Они који су у мени видели Вучићеву удавачу треба да знају да су доста Србији Вујошевић и Човић, срећни ‘гробари’ и ‘делије’, а кошарке нема нигде. Политику нисам видео, нити је сада видим, као посао у којем треба да ломим нечији врат. Ништа од онога што је значајно за земљу, ни ви ни ја нисмо прећутали. Много пута сам се угризао за језик, јер нисам хтео да вређам оне који верују онима који говоре мање-више оно што ми говоримо годинама“, рекао је Јовановић.

Према његовим речима јавност Србије треба да добије одговор на питање и његове политичке будућности у ЛДП-у.

„То не може да буде само израз моје воље. Спреман сам да радим, желим да радим. Не могу да пустим стомак да бих био можда прихватљивији, или да возим санке по граду. Ако хоћу на снег, отићи ћу на планину“, рекао је председник либерала.

Јовановић је рекао да аплауз, којим је дочекан на почетку седнице Главног одбора разуме као израз става те странке да пружи одговор на кризу у којој се налази и да што снажније настави да ради и постоји.

На данашној седници Главног одбора биће донете техничке одлуке уочи изборне Скупштине либерала, која је планирана за 18. мај, попут одлука о формирању изборне комисије, начина кандидовања за заменика председника, потпредседнике и чланове Сталног састава ГО ЛДП, као и о заказивању непосредних избора за председника странке.

ЛДП на ванредним парламентарним изборима 16. марта није прешла цензус, будући да је освојила 3,35 одсто гласова.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чеда прихвата одговорност али „не даје оставке“

* Обавезна поља