IVICA DACICШИД – Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се Србија неће прикључити мерама против Руске Федерације и да неће морати да квари односе са Русијом, иако ће нашу земљу, како је рекао, по том питању притискати.

„Вероватно ће нас притискати, али ми нећемо кварити односе са Русијом“, рекао је Дачић новинарима после церемоније обележавања 69. годишњице пробоја Сремског фронта и окончања борби за ослобођење Србије у Другом светском рату.

Премијер је истакао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке чланице УН, али с друге стране, како је нагласио, сигурно се неће придружити мерама против Русије.

Дачић је напоменуо да Србија има два принципијелна става која су он и први потпредседник владе Александар Вучић, више пута објашњавали високој представници за спољу политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон.

„Ми смо то рекли Кетрин Ештон иако то није хтела ни да нас пита“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је Ештонова у разговорима са њима била коректна и рекла да „сви најављују то да ће нас она притискати“ у вези са Русијом, али она то ипак није учнила.

Дачић је оценио и да је оно што се десило приликом гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе „један политички егзибиционизам неких политичких странака које не воде рачуна о већинском расположењу народа у Србији“.

Он је додао да је битно то да су владајуће странке имале јасан став и гласале против мера према Русији.

„Русија никада није била против Србије, никада нам није увела санкције нити друге мере против наше земље и Србија ће сигурно то поштовати и вратити истом мером“, нагласио је Дачић.

Нећу водити преговоре о Косову

Председник техничке Владе Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас да, после конституисања нове владе, он неће водити преговоре о Косову а поводом најава да ће бити министар спољних послова додао да о местима у будућој влади још није разговарано.

„Ја нећу водити преговоре о Косову јер постоји договор да је то питање на премијерском нивоу тако да ће то радити нови премијер Србије (Александар) Вучић“, рекао је Дачић новинарима.

Он је додао да ће у тим преговорима учествовати колико год може и уколико буде позван да помогне.

Дачић је подсетио да је до сада било више од 30 састанака о Косову у Бриселу.

Поводом наставка разговора о влади, Дачић је рекао да са Вучићем разговара сваки дан по неколико пута јер, како је рекао, раде заједно.

Према његовим речима, он и Вучић су јуче и претходних дана разматрали разне теме док се истовремено у јавности прави спектакл када ће и да ли разговарати.

„Србија има много проблема на које је неопходно што пре дати одговоре“, истакао је Дачић и додао да за сада нема ништа ново када је реч о тим разговорима.

На питањима о ресорима у будућој влади, он је одговорио да до сада није било речи о томе него о концепту будуће владе и да ли ће у тој влади учествовати још неко са стране осим већине коју има СНС.

Дачић је поновио да је спреман за разговоре о томе, али је додао да ће о конкретним питањима бити речи после предстојеће седнице органа СНС.

Сигурно је да су, додао је он, за овај викенд најављени разговори о програму и идејама које би биле корисне а „ми нећемо бити кочница за тај програм који би према Вучићевим речима требало да буде заједнички“.

Када је реч о местима у будућој влади и о томе да ли ће коалиција око СПС нешто тражити, Дачић је изјавио да је сада „“чиста ситуација““ јер је СНС освојила апсолутну већину.

Питање је да ли има потребе да помогнемо и шта би Вучићу, као будућем премијеру, с моје стране и од СПС у тој помоћи највише значило, рекао је Дачић.

На питање да ли ћему бити тешко да из полиције пређе у дипломатију уколико буду остварене незваничне најаве да би могао да води Министарство спољних послова, Дачић је рекао да је он политичар, а не полицајац и додао да није био одушевљен ни када га је раније ДС предложила за министра унутрашњих послова.

„О тој теми још није разговарано“, рекао је Дачић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Европејац Дачић почео да се присећа Русије

* Обавезна поља