ced-planinar-foto-tviter-1346192998-202856На спомен алпинистичких подухвата господина Јовановића, ми само можемо да се насмејемо и изнервирамо – кажу алпинисти.

Након што је објављено да се Чедомир Јовановић припрема за нове алпинистичке походе после прича да је био члан експедиције у походу на други највиши врх на свету К2, најпознатији српски алпинисти су се јавили испровоцирани том вешћу. Како каже Драган Јововић, једини Србин који је освојио Јужни пол, и то на скијама, нико никада из наше земље није освојио К2.

– Ми алпинисти добро знамо сваког ко је покушао да освоји било који врх. Не знам да постоји Србин који се попео на К2. Свака експедиција на овај врх захтева огромну психичку и физичку припрему, јер је то ризичан и тежак подухват. За пењање на К2 је потребно око два и по месеца. Само можемо да се насмејемо када господин Јовановић почне да прича о својим подухватима – каже Јововић за „Блиц“.

Вест да је лидер ЛДП кренуо у освајање К2 објављена је 2013. а две године пре тога потврдио је да је освајао Аконкагву, највећи врх Јужне Америке.

– Господин Јовановић никада није тврдио да се попео на К2. Пре годину дана он је био члан међународне експедиције која је кренула у освајање овог врха, али су их пре циља пакистанске власти замолиле да напусте камп због могућих напада талибана. Када говори о освајању врхова, Јовановић ту метафору користи искључиво у политичке сврхе – речено је за „Блиц“ из прес службе лидера ЛДП.

Драган Јововић на Јужном полу (2012)

Драган Јаћимовић, први Србин који се попео на Монт Еверест, слаже се са својим колегом Јововићем.

– Чеда је понизио алпинизам у Србији. К2 је малтене најзахтевнији и најопаснији врх на свету, стрм, ћудљиве природе с тешким временским условима. Питање је да ли се и на Аконкагву попео. Када се та вест појавила, временски услови нису били за пењање на тај врх и није било изводљиво урадити то – каже Јаћимовић за „Блиц“.

Фатални К2

К2 је са 8.611 метара надморске висине други по висини планински врх на Земљи. Врх припада ланцу Каракорум, који се наставља на Хималаје. До краја 2007. регистровано је 280 људи који су стигли до врха, од њих 7 жена. Укупно је 77 људи погинуло у покушају успона на врх, што К2 чини другим врхом по смртности алпиниста после Анапурне.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Чеда засмејава и нервира алпинисте

* Обавезна поља