marija-bemieh_fПетнаест година након конфликта, Косово, узимајући у обзир случај суспендоване тужитељке Еулекса Марије Бамије која је указала на корупцију у тој европској мисији, остаје регион безакоња, са криминалцима, корумпираним политичарима и ратним злочинцима који прете интегритету ЕУ, пише британски „Дејли мејл”.

Тај лист наводи да британски адвокат Марија Бамије није оклевала да се прикључи елитној јединици ЕУ за борбу против криминала и корупције, не слутећи да ће једног дана и сама тражити истрагу о корупцији својих колега након чега ће бити суспендована.

Бамије данас каже да је Еулекс „казнио” њу због тога што је случај корупције у самој мисији изнела у јавност, уместо да провери њене тврдње.

„Ја сам предмет кампање виктимизације и моја каријера у Еулексу је завршена. Можда више нећу радити”, рекла је она за „Мејл”.

„Штавише, ова афера је покренула шире питање шта је Еулекс постигао током шест година свог постојања и колико то кошта ЕУ и британске пореске обвезнике”, каже она.

„Наш новац иде овој мисији и већина особља не ради пуно радно време, а добија плату као да ради. Нестају у чевртак или петак ујутру, одлазе кући и враћају се у понедељак по подне или уторак ујутру”, тврди Бамије.

Њена забрињавајућа прича не потреса само Еулекс, који је досад прогутао 750 милиона фунти новца грађана ЕУ, већ би – уколико се испоставе да су њени наводи тачни – могла да постане највећи корупционашки скандал ЕУ, оцењује британски лист.

Званична истрага ЕУ о афери је већ покренута. Бамије је до података дошла током истраге против једног високог службеника „косовског министарства здравља“ Иљира Тољаја.

Он је ухашен због сумње да је тражио мито од фармацеутских компанија у замену за званичне уговоре, а у затвор је прокријумчарио телефон на шта није имао право.

Због тога је, како каже, добила судски налог да прати његове разговоре, а резултати прикупљени у мају и јуну 2012. године, били су „узнемиравајући”.

Постало је јасно да је Тољај разговарао са људима који су тврдили да су посредници између италијанског судије Франческа Флорија и Бамијине шефице, главне тужитељке Јарославе Новотне.

Бамије је, како каже, била шокирана када је схватила да је и сама тема ових разговора у којима ју је, рецимо, италијански судија описао као „веома тешку” и помињао њену смену.

„Нисам могла да водим истрагу против Новотне и Флорија или да их тужим пошто не могу да будем тужилац и сведок”, наводи она.

На крају је схватила да нема адекватне истраге. А њене сумње су порасле током истраге о бомбашком нападу у Приштини 2009. године, када је схватила да породица једног од двојице осумњичених тврди да је судији Флорију платила да их ослободи. Тада им је речено да је 300.000 евра довољно да се ослободи само један осумњичени.

„Али, када сам то пријавила, све што се десило је да сам ја кажњена. Постала сам предмет низа истрага за тривијалне прекршаје као рецимо за паркирање. А у стварности, није било никакве истраге”, каже она.

Коначно, Бамије је своје тврдње изнела на „косовској“ телевизији.

Након што је суспендована прошлог месеца, Бамије се вратила у Лондон где чека резултате истраге.

Еулекс је најавио нову истрагу, али је нова шефица спољне политике ЕУ Федерика Могерини послала адвоката да је надгледа, што, како пише „Мејл” показује да Брисел нема стрпљења према Еулексу.

„За име Бога, треба да позову адвоката да каже како јединица за борбу против корупције треба да се бори против корупције! Па они би требало да буду мисија владавине права”, закључује Бамије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дејли Меј о корупцији на Косову

* Обавезна поља