cedomir-anticПредседник Српског напредног клуба Чедомир Антић оценио је да су недавни напади бискупа Фрање Комарице на Републику Српску, као и најновија изложба о Алојзију Степинцу у Европском парламенту доказ да су Хрвати у БиХ, нажалост, потпуни таоци Хрватске, а Хрватска сама по себи, која је већински десничарска, талац је Ватикана.

Он је агенцији Срна рекао да је то „последично-узрочна веза“, те да су учестали вербални напади на Републику Српску од хрватских и бошњачких верских поглавара у БиХ и ван ње очекивани и део су припреме за јачи напад.

„Очигледно је да се спрема јачи напад на Републику Српску. Ми смо тога били свесни уочи годишњице Сребренице, Дејтона, сада долази годишњица оснивања Републике Српске, односно 25 година“, рекао је Антић.

Према његовим речима, понашање Хрвата у БиХ, које се осетно променило од почетка ове године, подсећа на промену која се догодила у време такозваног „Ливањског питања“, што само по себи говори да хрватски народ у БиХ нема аутентично вођство, за разлику од Срба.

„Срби су показали у време кризе са односима са Слободаном Милошевићем, а и касније, да могу да направе политику, макар им и то доносила и штету, али која је супротна власти Србије“, констаовао је Антић.

Он је повлачећи паралелу са 1992. годином када је успостављена и такозвана хрватско-муслиманска коалиција, рекао да постоји много сличности са оним што се дешава данас и оним што се дешавало тада.

„Посебно то чудно понашање члана Председништва БиХ и лидера ХДЗ Драгана Човића. То просто није добро. Хрвати немају свој ентитет због тога“, сматра Антић.

cedomir anticЧињеница је, међутим, каже Антић, да ово није БиХ онаква каква је била у СФРЈ, и ово више није свет у коме владају САД.

„То више није свет у ком тек треба да буде основана ЕУ, зато што је управо на неспособности настајуће ЕУ и потребе САД да ту неспособност докажу, рат и избио и трајао толико дуго“, оценио је Антић.

Он сматра да Хрвати све интересе у БиХ, „сем можда отмице српске Посавине“, могу да остваре у сарадњи са Србима.

„Све остале интересе не могу да остваре са Бошњацима, али је чињеница да на то врло мало утичу Хрвати из БиХ. Да су они били чвршћи, избегао би се рат у БиХ, а Хрвати би добили више“, закључио је Антић.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Чедомир Антић – Хрватска талац Ватикана

* Обавезна поља