vucic-stefanovic-790x539Рушење у Савамали укључивало је више различитих структура, државне и недржавне и више нивоа власти по вертикали и отуда је одговорност градског врха неспорна, једино што није довољна, јер такав посао није био могућ без знања и помоћи министра полиције, пише најновији НИН у тексту под насловом „Небојша Стефановић, главни фантом из Савамале”.

Јавност би можда била принуђена да пристане на тезу да је одговорно неколико људи из градске власти чијих је услуга Вучић спреман да се одрекне, да којим случајем заштитник грађана Саша Јанковић није обавио контролу полиције, комуналне полиције и органа и служби града Београда и установио да је у питању акција „која је укључивала више различитих структура: државне и недржавне структуре и више нивоа по вертикали”, наводи се у тексту.

И мада у његовом извештају није именовано ко би могао да стоји иза непоступања полиције, може се претпоставити да би то могао да буде неко веома моћан из извршне власти, а да је тешко такав посао обавити без знања и помоћи министра полиције Небојше Стефановића, пише НИН.

А у извештају заштитника између осталог пише: „Ови пропусти у раду органа и службеника полиције нису резултат пропуста појединца, већ су очигледно организовани и спроведени у оквиру раније припремљеног плана и издатих налога”.

„Полицијски службеници и старешине, укључујући начелника Полицијске управе за Град Београд и в. д. директора полиције, нису знали или нису смели да идентитет налогодаваца или налогодавца саопште овом органу”, указује се у тексту НИН.

Такву сумњу за НИН истиче и Предраг Петровић, извршни директор Београдског центра за безбедносну политику:

„Тешко је поверовати да је било који полицијски службеник, чак и да је познавао неког у градској власти, могао да уради ишта од овога без сазнања врха полиције”.

„Претпостављам да је врх полиције то морао да зна и полиција је та која се оглушила о свој посао у ноћи рушења и која је са тим наставила. То што није покренула истрагу и то што Сектор унутрашње контроле није покренуо истрагу, показује до које мере нису заинтересовани за тај случај. Тиме дају алиби тези да су саучесници”, сматра Петровић.

stefanovic-nin

Стефановић: Тужићу Нин

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић најавио је данас тужбу против недељника НИН због, како наводи, злонамерних оптужби и неистина које су изнели у најновијем броју.

„Најновија насловна страна НИН и текст у поменутим новинама нису ништа друго него још једно монструозно и скандалозно писање тог недељног часописа у коме су изнете ноторне лажи о мени и функцији коју обављам”, оценио је у писаној изјави Стефановић.

„Зато сам приморан да реагујем и јавно одбацим све неистините оптужбе које је тај недељник објавио у последњем броју и које немају било какве везе са истином”, нагласио је Стефановић.

Он је најавио да ће сва средства добијена на суду уплатити у хуманитарне сврхе, „како би од њихових лажи грађани имали макар неку корист”.

„Њихово најновије блаћење само показује да они заправо не познају Закон о полицији, али ни друге законске акте Републике Србије. Да су их макар прочитали могли би да виде како полиција функционише”, указао је Стефановић.

„Ни хиљаду насловних страна ме неће спречити да наставим да обављам свој посао у интересу грађана Србије, као и да се сваки пут супротставим лажима и клеветама. Имам потпуно поверење у правосудни систем Србије и због тога ћу правду потражити на суду”, закључио је Стефановић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нрбојша Стефановић и Савамала

* Обавезна поља