НИШ — Амбасадор Русије Александар Чепурин изјавио у Нишу да нико не може да разуме због чега није решен статус запослених у Српско-руском хуманитарном центру.

„Без решеног статуса Српско-руски хуманитарни центар нема могућности за развој“, рекао је Чепурин након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем.

Он је додао да је у вези са тим центром све јасно.

„Имамо све у документима које су потписале власти Русије и Србије још на почетку 2013. године. Читајте документа тамо је све написано“, истакао је Чепурин.

На питање новинара како коментарише оптужбе америчких представника да је центар у Нишу шпијунски, Чепурин је рекао да су врата тог центра отворена и да свако може да додје и увери се чиме се запослени баве.

Амбасадор Руске Федерације у Нишу разговарао је са градоначелником Ниша о развоју сарадње тог града и Русије, посебно са руским градом Калугом.

Он је присуствовао отварању просторија Друштва руско-српског пријатељства „Наисус“ и Међународног фестивала традиционалних руских пића.

Дачић – Статус руског центра решаваће наредна влада

Вршилац дужности премијера Ивица Дачић истакао је данас да ће питање статуса службеника Хуманитарног центра у Нишу решити будућа влада, јер се то питање мора решити на овај или онај начин.

Дачић је истакао да се то питање већ годинама политизује.

Подсетио је да је он потписао оснивање Центра заједно са Сергејом Шојугуом, пред тадашњим председницима Русије и Србије Дмитријем Медведевим и Борисом Тадићем.

Указао је да су у међувремену сви неспоразуми са ЕУ разјашњени, али да се онда појавило питање статуса људи који су ту запоследни и велика политизација око тога да ли треба добију екстериторијални статус што је неистина.

– Постојао је предлог да добију статус административно техничког особља као у амбасадама, исто као што имају друге земље или организације, попут НАТО или САД. Пошто име центра садржи „хуманитарни“ онда је од стране неких америчких политичара постављено питање зашто хуманитарци траже дипломатски статус – рекао је Дачић.

Он је указао да Црвени крст, на пример, има дипломатски статус у свим земљама на свету.

– То питање се политизује и видећемо како ће се решити. Мора да се реши на један или други начин. Ја сам питање покренуо са предлогом да се решава – подвукао је он.

Дачић је истакао да ће о томе сигурно одлучити следећа влада, јер је актуелна у техничком мандату.

Одговарајући на питање новинара о оријентацији владе он је рекао да су тврдње да је неко у влади наклоњен истоку или западу безвезе.

– Нико од нас није љубитељ истока или запад, већ само своје земље и интереса наше државе, што значи да, када водимо политику да заштитимо интересе наше земље, треба да размишљамо својом главом као што чине и други – поручио је Дачић.

 

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин и Дачић о руском хуманитарном центру

* Обавезна поља