Двојица дипломата из, најблаже речено, супротних табора, у односу према Србији, говорила су готово исто о перспективама региона и Србије на путу ка ЕУ. Нису ружичасте.

Аустријски дипломата, данас председник аустријске фондације „Маршалов план”, Волфганг Петрич, кога памтимо као амбасадора Аустрије у Београду, посебног изасланика Европске уније за Космет и њеног главног преговарача у Рамбујеу и Паризу, као и Високог представника у БиХ, буквално нам је поручио следеће: 

“Европска унија би требало да учини све да би пружила земљама овог региона подстицаје који ће их задовољити, пружити неку врсту предности док су у стању чекања. Али, једнако је важно да земље региона препознају стварност да ЕУ тренутно не може да преузме више чланова(1).

Стари “српски пријатељ”, један од оних чија нас је умешност “преговарања” увела у НАТО бомбардовање, који ових дана долази у Београд где ће говорити о перспективама и изазовима балканских односа, потпуно отворено предочава истину да ЕУ у овом тренутку чак ни не размишља о проширењу. И додаје: „У овом тренутку, она (ЕУ) мора да превазиђе вишеструку кризу и постигне договор о свом будућем правцу“.(2)

Шта још треба да нам кажу како би их разумели и оканили се ћорава посла. Може ли директније, отвореније? 

Може, ако сте у другом табору, табору српских пријатеља. Показао нам је то Дмитриј Рогозин, Путинов изасланик на Вучићевој инаугурацији.

„Прво, где да вас приме када отуда сви беже? Код њих је тамо скандал. Енглези одлазе, а овамо вас убеђују да се иде у ЕУ. Њима се не свиђа, а желе да се вама свиђа. Не може тако. Нешто ту не ваља. Како се каже, бог ти дао оно што себи не желим”  приметио је Рогозин, а затим поручио:

„Што се тиче услова ступања Србије у ЕУ, ви ћете морати да се одрекнете Косова. Ви то никад нећете урадити. Ниједан најпрозападнији Србин никад неће издати своју отаџбину. Може се договарати о економији, курсу, порезима, али то је већ питање издаје. А без одрицања од Косова, Србе неће примити у ЕУ”(3)

Дакле, Петрич јасно, Рогозин још јасније! Нема уласка у ЕУ у догледно време, нема га под прихватљивим условима, ЕУ још увек не зна шта ће са собом оваква каква је! 

Само, има ли ко то да у Београду чује. Данас нема. Ено је, нова мандатарка, где него на Пинку, ЕУ прогласила за најважнији циљ Србије. Вучић исто тако. Али, не само да не чују, него и не читају.

Јер, некада је имао ко да чује и то предочи народу. Рецимо, Радоје Домановић у својој сјајној причи „Вођа“. Остави се Вебера, Вучићу. А, ти, Ана Сорошевих приручника! Време је за Домановића … 

____________________________________


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на О ЕУ перспективама Србије

* Обавезна поља