PRIPADNICI RUSKOG I BELORUSKOG MINISTARSTVA ZA VANREDNE SITUACIJEШАБАЦ – Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин потврдио је да ће представници његов земље сутра учествовати на донаторској конференцији у Београду коју организује с циљем прикупљања помоћи за поплављена подручја у Србији.

„Учествоваћемо на донаторској конференцији, а постоји неколико корака за пружање помоћи“, рекао је Чепурин у Шапцу.

Чепурин је са начелником генералштаба Војске Србије генералном Љубишом Диковићем обишао припаднике руског Министарства за ванредне ситуације који су ангажовани на одбрани шабачке општине од поплава.

Он је објаснио да први корак подразумева брзо реаговање и смањење броја жртава.

Руски амбасадор је рекао да је на том плану испољена храброст и домаћих и међународнх спасилаца.

После тога долази други корак – пружање хуманитарне помоћи јер је велики број људи напустио своје куће.

„Њима ће бити потребна та помоћ да се врате у нормалан живот и зато ћемо се трудити да исто (као на првом кораку) допринесемо“, рекао је амбасадор.

Он је навео и да трећи корак у пружању помоћи представља „реновирање буквално свега што је било срушено“, нагласивши да је тога у Србији било много.

Чепурин је, уз напомену да је за реализацију тог задатка потребно много месеци, нагласио да је „битно што је Србија пружила помоћ онима који су страдали“.

„Наравно, има потребе да и међународна заједница пружи помоћ“, рекао је Чепурин.

У Србији је проглашена тродневна жалост – данас, сутра и прекосутра, а Чепурин је у име руског руководства изразио саучешће.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин најавио Русију на донаторској конференцији

* Обавезна поља