medvedev-2МОСКВА – Русија не може и не намерава да гарантује територијалну целовитост Украјине, пошто никада није на себе преузела такве обавезе, изјавио је руски премије Дмитриј Медведев за агенцију Bloomberg.

„Ми не треба ником ништа да гарантујемо, зато што ми никада не себе нисмо преузели такве обавезе, али полазимо од тога да је главни задатак да се смири ситуација на територији Украјине, не да некоме нешто гарантујемо, већ да смиримо ситуацију“ – казао је председник Владе Русије, одговарајући на питање агенције да ли Москва може да гарантује да Луганска и Доњецка област неће постати део Русије, већ да ће остати део Украјине.

Медведев је позвао партнере да дају гаранције друге врсте.

„Нека нам наши партнери, укључујући ЕУ и САД, гарантују нешто – да се неће мешати у унутрашње ствари Украјине. Нека нам наши партнери на Западу гарантују да неће увлачити Украјину у Северноатлантску алијансу, да људи који живе на истоку неће изгубити могућност да говоре руски језик, да неће доћи неки безумни Десни сектор, да неће почети да коље“ – рекао је он.

Међутим, генерално, по мишљењу Медведева, гаранције треба да дају украјинске власти свом народу, а за то је потребно водити дијалог.

„Украјинске власти треба да гарантују свом народу да ће на истоку бити мирно, да неће примењивати тешку војну технику, укључујући тенкове и авионе, хеликоптере, против својих људи. Ето то треба гарантовати, сести за преговарачки сто и говорити о будућности, на који начин је виде и власти у Кијеву и људи који живе на истоку“ – појаснио је премијер РФ.

По његовом мишљењу, у овом тренутку међу њима постоји „потпуна несагласност“ јер Кијев инсистира на очувању унитарне државе, док становници на истоку Украјине сматрају да такав вид државног устројства не обезбеђује поштовање њихових права.

„Управо о томе треба водити дијалог, чији резултат треба да буде нови устав, али ми ништа не намећемо – то је унутарукрајински процес. Ми, међутим, сматрамо да се у постојећем правном оквиру тај проблем не може решити. Колико ја разумем, о томе су почели да говоре и неки људи у Кијеву. Надам се да је то добар сигнал“ – истакао је Медведев.

Говорећи о санкцијама које су САД увеле против Русије, Медведев је оценио и упозорио да америчка администрација тиме залази у слепу улицу и да оносе води према новом хладном рату.

„У суштини, већ се постепено крећемо ка новом, другом хладном рату који никоме није потребан. Вештина политичара подразумева максимално суздржанем пажљиве, филигранске и умне потезе. То је председнику Обами доста дуго полазило за руком, али ово што сада чини – показује да су у администрацији САД таква решења пресушила. А то је лоше и за саме САД“ – нагласио је Медведев и додао да би Обама могао демонстрирати „више политичког такта“.

Вративши се још једном санкцијама, Медведев је указао: „Ово што се сада ради неће донети ништа. Напросто: доћи ће до смене америчке администрације – уместо Обаме доћи ће нови председник, а сакције ће сви заборавити. Од свега овога нико неће бити у добитку. Пут санкција нема перспективу. То је лоше за међународне економске односе и за наше односе са Европом и САД. Ни један од сценарија са санкцијама, о којима се говори, неће бити катастрофалан за економију Русије. Ако на нешто и утчу, то је само зато што економија Русије још није спремна за цео низ искушења. Задатак моје владе је да је и за то оспособимо“.

Руски премијер је на крају подвукао: „Земља какава је Русија у стању је да издржи апсолутно све могуће санкције или такозване санкције. Наша економија ће све издржати и ми нећемо дозволити ни једној земљи, или групи земаља, да поколебају наше кретање напред. Русија је богата земља и ми смо у стању да контролишемо развој ситуације“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Медведев о целовитости Украјине

* Обавезна поља