cepurin-502-228Руски амбасадор је подсетио да ће 2019. престати снадбевање гасом из правца Украјине и да ће ускоро почети изградња гасовода из Новоросијска до границе са Турском и навео да Русија чује предлоге о изградњи вертикалног гасног коридора из Турске за Бугарску, Румунију, предлоге о ТАП-у и друге.

– Кључно је питање где ће даље ићи гасовод – рекао је Чепурин и подсетио да се Русија изјаснила за то да би гасовод требало да иде према северу преко Македоније, Србије, Мађарске за Аустрију.

Кад је реч о предлозима за нове опције, Чепурин упозорава да се поставља више питања.

– Ко ће да инвестира? По каквим условима? Руска предузећа су у принципу спремна а се укључе у решавање проблема који се појављују – рекао је Чепурин.

Руски амбасадор је казао да ће се енергетске потребе Европе само повећавати, а да југоисточна Европа нема толико могућности да задовољи растућу потражњу за енергентима.

– Једно је јасно – изградња гасовода је неопходна. Русија при томе ништа не намеће. Сваки субјекат тражи предности за себе, а Русија ће, без сваке сумње, радити узимајући у обзир своје интересе“, рекао је Чепурин.

Он је навео да Србија нема средстава за изградњу гасовода на својој територији и да њена потрошња гаса није велика, односно да износи мало више од један одсто укупног обима испорука руског гаса у Европу.

Предност Србије је, према његовим речима, то што је могуће искористити заједничко предузеће које је већ створено у оквиру пројекта Јужни ток и његово искуство, јер је, како је навео, већи део гасовода и маршруте већ изграђен.

Чепурин је рекао да Русија има веома позитивно искуство у сарадњи са Србијом, посебно кад је реч о изградњи последњег гасовода.

– Интерес Србије у добијању руског гаса је и у томе да она има могућност да у значајној мери плати испоруке из Русије преко свог извоза, пре свега прехрамбених производа. Руско тржиште је, захваљујухи бесцаринском увозу, кључно за опстанак српског села – рекао је Чепурин.

Указујући да сад, кад је остало још четири године до престанка снадбевања гасом преко Украјине, земље, а међу њима и Србија, треба да се одлуче за нову маршруту, Чепурин је истакао да Србија показује интересовање да гасовод прође преко њене територије.

– Мислим да љубав није толико неопходна, овде су важни интереси – рекао је Чепурин.

Указујући да је Европа традиционално највећи потрошач руских енергената, он је рекао да су адути снадбевања руским гасом обим, поузданост и повољне цене. Руски амбасадор је оценио и да је Брисел, под притиском Вашингтона, спречио изградњу Јужног тока из политичких разлога.

– Ван сваке сумње то је било остварено на штету земаља југоисточне Европе, међу њима и Србије – рекао је Чепурин и додао да су ривали Јужног тока из тога изашли задовољни, а учесници изгубили.

Он је напоменуо да поука Јужног тока за Русију није узалудна, јер сад схвата да мора више да ради на диверзификацији привреде, те подсетио да та земља развија енергетски дијалог са Кином, Јапаном, Јужном Корејом, Индијом.

Јасно је, рекао је Чепурин, да ће у блиској будућности бити превазиђена тенденција евроцентризма и да ће се остварити диверзификација са оријентацијом ка истоку.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин о новом гасоводу

* Обавезна поља