Aleksandar-CepurinДЕСПОТОВАЦ – Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је у Деспотовцу да између српског и руског народа постоји отворено и искрено пријатељство и да је на политичарима да га оперативно развијају, кроз сегменте образовања, културе, туризма, економије.

– Стало нам је да то пријатељство продубљујемо – рекао је Чепурин, синоћ, на отварању Канцеларије српско – руског пријатељства у Деспотовцу.

Отварању канцеларије присустовали су председници општине Деспотовац Дејан Ненадовић и председник Скупштине општине Деспотовац Владо Милошевић.

У домену образовања постоји огроман потенцијал и подржавамо да се, на локалним нивоу, учи руски језик, што отвара могућност младима Србије да наставе школовање можда и у Русији, истакао је Чепурин.

Србија и Русија су све ближе, а везе између Србије и Русије трају од 15. века од Светог Саве и Стефана Немање и то нас обавезује, а учење руског језика још ће нас више повезивати, лакше ћемо сарадјивати и у привреди где су потенцијали огромни и где је сарадње све више, оценио је Чепурин.

– Када ме питате о санкцијама према Русији, на саму реч санкције осећам неку претњу, не осећам се комфорно – рекао је Чепурин Тањугу.

Санкције су уведене Русији у марту, а сада је август, Владимир Путин и канцеларка Немачке Ангела Меркел сада разговарају о томе, тако да ја немам ту шта да додам, у том смислу“, рекао је Чепурин.

Чепурин се захвалио општинским властима Деспотовца што су омогућиле отварање Канцеларије у овом граду и Основној школи „Стефан Високи“ уручио стотину књига.

– Реч деспот на руском језику није баш лепа, а на српском лепо звучи, као што грозни (Иван) на руском лепо звучи а на другим језицима не – рекао је Чепурин.

Председник Канцеларије Слободан Стојановић поклонио је Чепурину литру шљивовице коју је сам пекао и Монографију села Милива код Деспотовца.

Отварању канцеларије присустовали су генерални секретар председника Републике Недељко Тењовић, саветник председника Републике Станислава Пак, председници општине Деспотовац Дејан Ненадовић и председник Скупштине општине Деспотовац Владо Милошевић.

После отварања Канцеларије, Чепурин је присустовао и отварању традицоналне културне манифестације 22. Дани српског духовног преображења, која ће трајати до 28. августа. У току јучерашњег поподнева Чепурин је посетио и средњовековни манастир Манасију код Деспотовца.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин о пријатељству српског и руског народа

* Обавезна поља