SAD-ferguson-protesti-20-08-2014-4ПЕКИНГ — Кинески и руски медији искористили полицијско убиство ненаоружаног 18-годишњака у Фергусону у САД које је изазвало нереде, да узврате на критике Вашингтона.

Они оцењују да су САД земља неједнакости и бруталне полицијске тактике, оцењује агенција АП.

И Кина и Русија су већ дуго на мети критике САД због својих аутократских политичких система, а агенција АП оцењује да су им догађаји у Фергусону добро дошли да узврате истом мером.

Смрт 18-годишњег црнца Мајкла Брауна 9. августа, кога је убио полицајац белац, изазвала је расне тензије у превасходно црначком Фергусону, у којем су полицајци углавном белци.

У сукобима полиције и демонстраната коришћени су „молотовљеви коктели“, шок бомбе и сузавац.

У јучерашњем уводнику у кинеском листу Глобал тајмс (Global Times) наводи се да „невидиљиви јаз“ још раздваја беле и црне Американце, као и да земље треба да се баве решавањем својих проблема на свој начин, без критиковања других.

„Иронично је да САД, са својим бруталним начином асимиловања мањина, никад нису пропустиле да оптуже Кину и сличне земље за кршење права мањина“, пише популарни лист Комунистичке партије, Пиплс дејли (People’s Daily).

Новинска агенција Синхуа има сличне коментаре, указујући на проблем неистребљеног расизма у САД, шпијунирање Националне безбедносне агенције и нападе беспилотним летелицама у иностранству.

„Очигледно, оно што САД треба да раде је да се концентришу на решавање властитих проблема, а не да упиру прстом у друге“, наводи Синхуа.

У Русији, државна телевизијска станица Росија истиче полицијску употребу силе да би били зауздани протести у Фергусону, шаљући латентну поруку Русима да безбедносне снаге на демократском Западу нису мање бруталне или нетолерантне када се ради о демонстрацијама од Русије, оцењује агенција АП.

„Све је изгледало као да се ради о војној интервенцији негде у Авганистану или Ираку. Полиција је полако напредовала, рашчишћавајући улице, а људи су се спасавали бежећи у зграде“, известио је о нередима у Фергусону репортер Росије.

Канал Раша тудеј (Russia Today) емитовао је интервјуу са америчким професором и критичарем владе Марком Мејсоном, који је протесте у Фергусону оценио као знак раста финансијске неједнакости и милитаризације америчке полиције.

„Полиција штити банкаре на Вол стриту, који су власници Градске скупштине, Градског савета, Конгреса и федералне владе и председника САД“, рекао је Мејсон за РТ.

АП наводе да такође постоје разлике између руског и кинеског праћења догадјаја у САД, које су одраз забринутости на домаћем терену и њихових односа са Вашингтоном.

Док се Русија и САД јавно и оштро препуцавају, Пекинг тражи начин да развија стабилан однос са Вашингтоном у којем је третиран као равноправан партнер, наводи АП.

За разлику од Русије, кинеска јавност се диви САД, које су на врху њеног избора када се ради о образовању, инвестицијама и емиграцији.

Мада Кина, како подсећа АП, има званичан став да се не меша у унутрашња питања других земаља, сувише оштро извештавање о Фергусону могло би да угрози ту позицију.

Питања расизма и социјалних немира су такође веома осетљива питања за Кину, која има сличне проблеме у Синђијангу, где радикална ујгурска мањина жели да се отцепи, наводи АП.

Агенција додаје да би сувише отворена критика САД по том питању могла да створи простор за критичнији став кинеских градјана према властитој влади, нарочито када се ради о њеном односу према мањинама.

„Они (влада) желе да избегну кампању ненамерног образовања јавности“, оценио је стручњак за кинеску политику на хонгконшком Универзитету науке и технологије, Динг Сјелијанг.

Он додаје да је влада из Пекинга свесна да је потребно да пригуши свој став о Фергусону како би избегла поредјење са Синдјијангом.

(Бета)


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Кинески и руски медији о насиљу полиције у САД

* Обавезна поља