cepurin_v49-610x330БЕОГРАД – „Када говоримо о интеграционим процесима, веома је важно имати различите варијанте, којих може бити три, четири, пет или шест, а оне могу да се сусрећу у разним комбинацијама“, рекао је Чепурин након дебате о перспективама сарадње Србије са Евроазијском унијом (ЕАУ), која је одржана у Народној скупштини.

Он је нагласио да би било која варијанта интеграција требало да одговори на питања да ли су се повећале инвестиције у земљи, да ли се смањила незапосленост, да ли је уништена привреда.

„Овде ћете имати светлу будућност, а тамо је тамна прошлост. То апсолутно није тако 2013. године. Оно што је потребно за земљу то је пре свега привредни раст, економски развој, очување индустрије, тржишта за прођу и инвестиције. Са ове тачке гледишта потребно је проценити ове или оне процесе интеграција“, казао је Чепурин.

Руски амбасадор рекао је да постоји и „друга страна медаље, а то је спољнополитички интерес са ове или оне стране“, који је он поменуо као други аспект интеграција, али је „за паметног“ то заправо прво.

„Како се према тим питањима односе, на пример, Русија и Белорусија у вези са спољнополитичким или унутрашњим питањима? Све данас захтева да се решава узимајући у обзир пре свега интересе свога народа, живота људи, интересе привреде и територијалног интегритета“, истакао је Чепурин.

Он је изразио наду да ће се дијалог о евроазијским интеграцијама, који је данас започет, наставити „неутрално, непристрасно, узимајући у обзир интересе земље и народа“, као и да би односи Русије и Србије требало да се развијају позитивно, у било ком случају.

Председавајући Одбора Милош Алигрудић истакао је да „евроазијске интеграције нису политички пројекат“ и да за економску сарадњу нема политичких услова, док је потпредседник Скупштине Ненад Поповић рекао да „политика придруживања ЕУ није донела очекиване економске резултате“ за Србију.

Према речима амбасадора Белорусије у Србији Владимира Чушева, „Минск је данас престоница Евроазијске уније“, а инвеститори који улажу у Белорусију имају проходност на тржиште од 170 милиона људи.

Директор Департмана за развој интеграција Евроазијске економске комисије Виктор Спаски рекао је да су „користили сва добра искуства интеграције ЕУ и латиноамеричких држава“, захваљујући чему су за пет година постигнути одлични резултати у организацији.

На питање амбасадора Азербејџана у Србији Елдара Хасанова да ли постоје принципи који спречавају истовремену интеграцију у ЕУ и ЕАУ, Спаски је одговорио да „препрека са наше стране нема, али је практично и логично да се не може седети на две столице“.

Јавно слушање на тему: „Интеграциони процеси на евроазијском простору и перспективе за сарадњу са Србијом“ у организацији скупштинског Одбора за спољне послове било је прва институционална расправа у Србији о овој проблематици.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин – Све им алтернативу

* Обавезна поља